Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 december 2015

Vilken julfest! Land.se sänder Sveriges största schackturnering live

Här kommer årets julklapp till alla schackälskare! Den 27 december till 5 januari sänder Land.se Sveriges största schackturnering, Rilton Cup.

Bild 1/2 FOTO: Lars OA Hedlund
Bild 2/2

Aldrig förr har det spelats så mycket schack i Sverige som idag. Anledningen? Den tekniska utvecklingen – och norske världsmästaren Magnus Carlsen.

Nu hänger Land.se på schackfebern och sänder Sveriges största schackturnering, Rilton Cup som spelas i Stockholm den 27 december till 5 januari.

– Schack är superhett och något som spelas över hela landet, av folk i alla åldrar. Självklart vill Land.se vara med, säger Sara Grundberg som är sajtansvarig för Land.se

Satsar på schackkarriär

I schack-Sverige är glädjen stor att Land.se väljer att sända turneringen som kommenteras av bland andra Sverigeettan Nils Grandelius.

– Det är jättekul och viktigt förstås. Webben är ju ett ypperligt format att visa schack på, säger Håkan Jalling som är tävlingschef för Sveriges Schackförbund.

Bland de svenska hoppen finns världsfyran Pia Cramling och Sveriges bästa 18-åring, Tom Rydström från Sandsbro utanför Växjö. Tom har tagit ett sabbatsår från plugget för att satsa på sin schackkarriär.

– För att bli riktigt bra måste jag träna 5-6 timmar om dagen. Då hinner jag inte med skolan, förklarar Tom som nyligen kom hem från en turnering i Budapest.

Tränar världsmästaren

Tom har Jesper Hall som tränare. Jesper tränade också den norske världsmästaren Magnus Carlsen.

– Magnus har ett fotografiskt minne och är ett geni. Men han har också jobbat stenhårt. Det ska bli intressant att se om Tom klarar att lägga ner det arbete som krävs för att nå toppen. Tom har verkligen förutsättningarna för att bli riktigt bra, säger Jesper.

Att hoppa av skolan för att satsa på schack kanske inte låter som det bästa draget. Men varken Jesper eller Tom är oroliga.

”Blir smart av schack”

– Man blir smart av att spela schack. Du måste träna båda hjärnhalvorna, lära dig strategier, ha bra minne och se mönster. Många av de jag hade i juniorlandslaget har nu höga positioner i näringslivet.

Jesper Hall jobbar också med att få in schack som en pedagogisk bit i skolorna. Och det var just genom skolan som Tom Rydström upptäckte schack.

– När jag gick i lågstadiet kom det en farbror varje torsdag och spelade. En dag hade min kompis vunnit en pokal i en schacktävling. Jag ville också ha en pokal så jag började och blev fast direkt, säger Tom.

Vänder sig till barn

Nu finns det något som kallas schack-fyran som riktar sig till barn i årskurs fyra.

– Det är världsunikt. Vi har den pedagogiska bredden och Norge har toppen. Nu ska Sverige och Norge utbyta erfarenheter och lära oss av varandra, säger Jesper Hall.

Att få vara med i Rilton Cup är förstås stort även för en 18-årig superlöfte.

– Ja, det är ju Sveriges största turnering. Och nu när den sänds live på Land.se är det förstås ännu roligare, säger Tom.

 

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen