Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 december 2016

Zacke nominerad! Hiphop om glesbygd kan få grammis

Konflikten mellan raggare och hiphopare, priset för att sticka ut och glesbygdspolitik. Det är låtinnehåll som kan prisas – men det krävdes något drastiskt för att våga rappa om Luleå.

FOTO: Pressbild/Zacke

Rapparen Zacke är nominerad till två grammisar med albumet Fattigkussen. Han nomineras i kategorierna årets textförfattare och årets hip hop/soul.

– Det känns otroligt, som att det inte riktigt är på riktigt. Hela skivan nomineras, säger han.

Norrbotten är ständigt närvarande i texterna – men det krävdes att Zacke flyttade söderut för att kunna skriva om konflikten mellan stad och land.

– Storstadsteman går före också i hiphopen. Det är svårt att tas på allvar när man inte är därifrån, det tog mig länge innan jag insåg att det där bara var ett inbyggt mindrevärdeskomplex. Det var lite det att jag flyttade till Stockholm som gjorde att jag vågade strunta i det, säger Zacke, eller Zakarias Lekberg, som han egentligen heter.

Bråk med raggare – och andra punkiga likheter

Låtarna på det senaste albumet handlar om en påhittad person, den fattiga kusinen från landet: Fattigkussen.

– Det är historier från min och mina vänners liv, jag ville göra en karaktär och inte en karikatyr. Jag ville inte komma med en nidbild, som Jägarna, eller någon Norrlands guldreklam, säger Zakarias Lekberg.

Han skriver i stället om bråk mellan hiphopare och raggare vid den lokala Statoil-rondellen, om ett liv på tomgång i Luleå och om priset för att sticka ut i en liten stad i Norrbotten.

– Vad punken gjorde förr, gör hiphopen i dag. Den skildrar verkligheten vi ser. Det är inte lätt, men jag försöker beskriva sådant som är tungt på ett lättsamt sätt.

Landet – så säger ingen där

Zacke presenterar sina glimtar ur verkligheten för att väcka opinion, men vill inte skriva lyssnarna på näsan. Uppslag för texter om hur storstaden ställs i centrum och görs till norm saknas inte.

– Bara en sådan sak att man säger ”åka ut till landet” här nere. Så är det ingen som säger där jag kommer från, där åker man till stugan.

Kan tänka sig att flytta hem

I januari drar Zacke ut på turné, det ska bli både nytt och gammalt. Fattigkussen är det tredje albumet med norrbottniskt tema.

– Jag vill inte upprepa mig, så vi får se vad det blir i framtiden.

Det är ingen rosaskimrande bild av Luleå och landsbygden eller Luleå som målas upp i texterna, men Zakarias Lekberg kan ändå tänka sig att bli hemvändare.

– Definitivt. Man saknar ju släkt och vänner där. Jag och min sambo Johanna har en son på 8 månader, Levi. I dag åker vi upp till Luleå hela tiden ändå.

Grammisgalan hålls i februari nästa år.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen