Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
land möter 8 mars 2016

Nu tar kvinnan bakom Glesbygdsgirls över Lands Instagram!

Hon har gjort viral succé med sin Facebookgrupp Glesbygdsgirls. Nu ska 22-åriga Karin Jonsson, uppvuxen i jämtländska Kälarne, göra Lands Instagram till ett forum för heta debatter!

Aldrig hade hon trott att hennes Facebookgrupp Glesbygdsgirls, som hon startade i november, skulle bli en sån succé. Den var tänkt som en privat grupp för Karin och hennes kompisar i Jämtland, där de fritt kunde vädra hur det är att vara tjej på landsbygden. Möjligen skulle ytterligare några bekantas bekanta haka på.

– Det tog en helg och sen var vi 1000 medlemmar. Nu är vi över 8 500 och det bara fortsätter att öka. Det är lite chockartat faktiskt. Det verkar ha funnits ett uppdämt behov, säger hon.

22-åriga Karin Jonsson är ledarskribent på Östersunds-Posten, som har centerpartistisk anknytning. Hon är uppvuxen i bruksorten Kälarne i Bräcke kommun och älskar livet på landsbygden. Men hon ilsknar till över att hon ständigt måste förklara varför hon inte flyttar till storstan.

– Som högprestesterande ung tjej får man höra från alla håll att man ska söka sig iväg till storstäder. Att det är där ens framtid finns. Alla råd går ut på att man måste ta sig ifrån landsbygden, säger hon.

”Bara dumma tjejer stannar kvar i Jämtland”

När hon såg filmaren Clara Bodéns film LGH + BIL + ALLT JAG HAR OCH ÄGER, som spelades in i Jämtland och handlar om urbaniseringen,  var det ett citat som skakade om henne:

– Det var kille på gymnasiet i Strömsund som sa: Det är bara dumma tjejer som stannar kvar i Jämtland. Det kändes så hårt – att man inte tror att tjejer kan göra ett aktivt val att bo på landsbygden, att man bara blir kvar. Det skulle man aldrig säga om en tjej som stannar kvar på Kungsholmen, säger hon.

Tar lång tid att bli accepterad

Hon menar att unga kvinnor på landsbygden är dubbelt förtryckta – både av storstadsnormen och mansnormen. Det märks särskilt för kvinnor som väljer att bo ensamma på landsbygden.

– Ja, det har en del inlägg i Glesbygdsgirls handlat om, hur det kan ta lång tid att bli accepterad. För det finns en norm om att det behövs en redig karl för att klara livet på landsbygden, säger hon.

Själv bor hon i Östersund idag men vet att hon kommer att flytta ut till en by eller liten ort inom några år. Att bo i en storstad lockar henne inte alls.

– Nej, jag vill ha det lugnt och skönt och inte bo så nära inpå folk. Sedan kan jag uppskatta att åka till Stockholm en helg och insupa lite kulturliv, men inte bo där, säger hon.

Ville styra upp politiken

Karin är uppvuxen i en politiskt medveten familj och hade tidigt starka åsikter. Redan som 14-åring ville hon ge sig in i kommunfullmäktige och ”styra upp” politiken. Engagemanget har inte minskat, hon brinner för att ändra på orättvisor – förutom för kvinnor så även för gles- och landsbygdsbor.

– Samhället är byggt på ett knasigt sätt där storstaden är norm. Man säger att landsbygden får bidrag medan storstäderna får investeringar. Men tänk om vattenkraftkommunerna i Norrland via ändrade skatteregler fick behålla något av de miljarder de generar varje år, säger hon.

Den här veckan ska Karin hålla i Lands Instagramkonto och vill få igång en debatt om just den urbana normen.

–Ja, jag ska försöka få igång en diskussion genom att finnas i folks flöden. Jag tänker visa i vilka miljöer jag rör mig och hoppas på spontana reaktioner och debatter, säger hon.

Drömmer om att slippa förklara sig

Namn: Karin Jonsson
Ålder: 22 år.
Bor: I Östersund
Gör: Är ledarskribent på Östersundsposten och vikarierar på förskolor.
Aktuell: Som gästande redaktör för  Lands instagramkonto. I samma veva får hon äran att dra hon igång Lands debattstafett med anledning av Internationella kvinnodagen.

Jämställda veckan på Land.se – så funkar den!

  • Debattstafett! Karin Jonsson skickar iväg stafettpinnen – till Anna Olofsson Frestadius som skriver om storregioner. Häng med i debatten hela veckan på Land.se, Facebook, Twitter och Instagram!
  • Instagram-gästen! Karin Jonsson redaktörar Land.se:s Instagramkonto hela veckan, måndag till söndag!
  • Och mycket mer, så klart! Läs till exempel vår lista på kvinnorna som leder landsbygdskampen i Sverige just nu.

Tre snabba frågor till Karin Jonsson

Vad skrattar du åt?
Just nu åt den amerikansk komikern Amy Schumer, som kan skämta om obekväma saker utan att gå över gränsen.

Vilket är ett typiskt minne från din barndom?
De långa bilresorna från Jämtland till Nynäshamn varje sommar för att ta färjan över till Gotland, som min mamma kommer i från. När vi rullade över rampen till båten hördes ett särskilt kluckande ljud- då var det avkoppling och semester.

Det jobbigaste du har varit med om?
När min mamma låg på sjukhus en längre tid när jag var 14 år. Det var en jättejobbigt, man växer och utvecklas som människa mycket då.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen