Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
land möter 18 april 2017

TV-meteorologen Helen Tronstad: Mitt torp är självförsörjande på el!

Så fort hon är ledig åker SVT-meteorologen Helen Tronstad till älskade torp i Sörmland. Där ägnar hon sig åt renovering, odling och en del vedklyvning.

FOTO: jarmo haapamäki, janne danielsson/SVT

Vilken otur! Under en semesterresa i Skottland förra året, där hennes mammas rötter finns, klättrade Helen Tronstad över en stenmur och då hände det:

– Jag trampade fel, föll handlöst och hörde hur det krasade till i foten. På sjukhuset konstaterades det att min ankel var bruten, berättar hon.

Har sett fram emot våren på torpet

Sämre tajming kunde hon inte ha haft. Höger fot ur funktion just inför hennes bästa och mest arbetstyngda säsong, nämligen våren på torpet.

– Åh, det är så trist. Jag går på kryckor och kan varken gräva, kratta eller köra skottkärra. Jag kan inte ens köra bil. Jag får be om hjälp med det mest akuta, men det blir inte samma sak, suckar hon.

För torpet i hjärtat av Sörmland är Helens stora intresse och favoritplats. Hit åker hon så fort hon är ledig och njuter av sina sommarsemestrar här.
– Det är mitt paradis på jorden, säger och låter lyrisk.

”Det gick tyvärr inte att rädda”

Men det blir inte mycket tid i hängmattan. Helen jobbar för fullt när hon är här, renoverar, odlar blommor, frukt och grönsaker. Och så gillar hon att hugga ved, trots den otäcka olyckan för ett par år sedan.

– Jag har en gammal vedklyv och hade lite för bråttom så mitt vänstra pekfinger höggs av. Det gick tyvärr inte att rädda, man se att det saknas när jag presenterar vädret, säger hon.

– Men jag klarar mig faktiskt väldigt bra utan det. Men jag får nog ändra i min profil på SVT:s hemsida där det står att jag är en hejare på vedklyvning, skojar hon.

Lever klimatsmart

Som de flesta meteorologer är Helen djupt oroad för klimatförändringarna. Hon ser ju verkningarna av dem i vädret varje dag. Därför försöker hon leva så klimatneutralt som möjligt.

Nöjesshoppar inte, köper bara det nödvändigaste, minskar på köttet, kör biogasbil och har låtit montera solceller på taket till torpet.

– Visst, solcellerna kostade en hel del. Men jag brukar säga att det är min Thailandsresa. Så småningom tjänar jag in den investeringen, det viktiga är att ha förnybar el i torpet. Och räknat på hela året är jag i princip självförsörjande på el, berättar hon nöjt.

Väderredaktionens mamma

Helen är meteorologernas chef på SVT:s och kallas ”väderredaktionen mamma”. Hon har jobbat här sedan 1998 och är en av de mest erfarna meteorologerna i rutan. Men i början var det skakigare. Särskilt utmaningen med att vara både lättsam och saklig.
– Ja, på ett sätt kan man säga att vädret tillhör underhållningen i nyhetssändningen. Vi kommer ju sist och avrundar programmet som ofta varit ganska deppigt. Därför försöker man ha en positiv ton, säger hon.

Och visst har hon gjort missar i direktsändning, som är ganska roliga i efterhand:
– En gång glömde jag att ta bort ett clips som sminkösen satt i min spretiga lugg. Så jag stod i direktsändning med ett stort clips i pannan, berättar hon och skrattar gott åt minnet.

Besteg Kilimanjaro i höstas

Namn: Helen Tronstad.
Ålder: 63 år.
Bor: I Stockholm och Sörmland.
Familj: Två vuxna söner.
Intressen: Torpet, löpning, cykling, odling.
Det visste du inte om Helen: Besteg Kilimanjaros topp i oktober 2015. Har cyklat Vätternrundan flera gånger.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen