Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 19 juni

Därför är varje svensk bonde värd så mycket

Den svenske bonden är värd så mycket mer än tidigare. Varför? Lands bloggare Martin Moraeus slår ett slag för den svenske lantbrukaren och ger den ett större värde än någonsin tidigare.

 Martin Moraeus visar att den svenske bonden är mer värd än någonsin tidigare. Tack vare effektiviteten i jordbruket.
Martin Moraeus visar att den svenske bonden är mer värd än någonsin tidigare. Tack vare effektiviteten i jordbruket.

Det är på sin blogg här på Land.se som lantbrukaren och numera LRF-riksförbundsstyrelse-medlemmen Martin Moraeus slår ett slag för den moderne lantbrukaren. Hans resonemang bygger på att det effektiva jordbruket har gjort varje bonde mer effektiv – och därmed mer viktig.

Håller du med?

Så här skriver Martin Moraeus på sin blogg:

”Tack vare utvecklingen inom jordbruket har allt färre kunnat försörja allt fler med mat. Denna produktivitetsutveckling har frigjort enorma resurser i form av människor som kunnat jobba med någonting annat. Dessa människor har använt den tid som de ”fått” till att konstruera telefoner, skiftnycklar, billiga möbler som man skruvar ihop själv, streamingtjänster för musik och allt annat som gör att vi alla får ett drägligare liv.”

Martin Moraeus menar att det lilla antalet bönder i dag klarar av det som halva landets befolkning klarade av för hundra år – att producera samma mängd livsmedel – och det tack vare en hisnande effektivitetskurva.

Slutsatsen?

”Vi är betydligt färre bönder idag, men det innebär att varje enskild bonde är ännu viktigare för vårt välstånd. Ur den första grafen kan vi utläsa att varje enskild lantbrukare är tio gånger viktigare idag, än 1940.”

Läs hela blogginlägget och diskutera på Martin Moraeus blogg.

Martin Moraeus avslutar sitt inlägg med en brasklapp:

”Vill du att ditt land ska bli rikt? Se till att skapa förutsättningar för effektivisering som ger produktivitetsökning inom jordbruket. Det kommer att bli färre bönder, men låt inte detta lura dig att tro att jordbruket är mindre viktigt för det.”

Läs också: Du hittar alla Martin Moraeus blogginlägg här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen