Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 juli

Lupiner - Gustaf älskar att odla den nygamla grödan

Plötsligt är det bönor överallt. Bönor och andra baljväxter lyfts fram som nyttig, billig och klimatsmart mat, ett välkommet alternativ till importerat kött. Gamla sorter tas upp igen, både bönor och linser, men det sker också modern produktutveckling och förädling, som med lupiner. Från att ha odlats enbart som foder har lupin nu också tagits fram som mat till oss människor. Följ med till gården Havgård i norra Skåne där Gustaf Aldén odlar lupiner.

 ”Varför ska vi ge djuren mat som vi lika gärna kan äta själva”, säger Gustaf Aldén. ”Våra kor får gräs. Till människor odlar vi raps, korn och linser. Och lupiner.”
”Varför ska vi ge djuren mat som vi lika gärna kan äta själva”, säger Gustaf Aldén. ”Våra kor får gräs. Till människor odlar vi raps, korn och linser. Och lupiner.” FOTO: Eva S Andersson

Gustaf Aldén älskar lupiner. Han är lång och glad, 35 år och bor på gården Havgård i norra Skåne. Han odlar lupiner.

– Vi odlar ju annat med, och tidigare hade vi vita bönor, det går också bra här. Men det är intressant med lupiner som ska bli mat, och det är extra roligt att lära sig och vara med på något nytt, säger han

Havgård var en gång kronogård, som Gustafs farfar arrenderade. Föräldrarna köpte loss den, och Gustaf är född och uppvuxen på gården. Tillsammans med sin mor Margareta Aldén och sambo Anna-Karin Rosengren driver han i dag ett modernt, ekologiskt jordbruk, med växtodling och djur. De har sjuttio am-kor med kalvar, och på gården finns ett kycklingstall för avelskycklingar, som Anna-Karin sköter.

– Det är viktigt att ha hela kretsloppet på gården, säger Gustaf. Vi får gödsel till åkrarna från djuren, och de ger kött av hög kvalitet som vi kan sälja. Korna går och betar där det inte går att odla, där det är backigt och oländigt.

– De äter gräs, ingen spannmål eller kraftfoder. Vall ingår självklart i vår växtföljd, så på vintern när de går i stall får de ensilage. Men det vi odlar går till människor. Raps, korn och morötter. Och så lupiner då, säger Gustaf Aldén.

 I grunden vanlig foderlupin, men förädlad och hanterad som mat till människor.
I grunden vanlig foderlupin, men förädlad och hanterad som mat till människor.

Lupinerna förädlas till mat

I grunden är det vanliga foderlupiner, men förädlade och hanterade som mat, inte djurfoder.

De blommande lupinerna står raka och ljusa på fältet mellan korn och linser, lysande mot en mulen himmel. Det ser lite ut som snö på det där vita, lätt böljande fältet.

– Vi sår djupt, åtta, tio centimeter. Då kommer det inte upp någon liten grodd som fåglarna ger sig på. Och vi hinner ogräsharva innan själva lupinen sticker upp.

Elvis och Hugo hjälper till att visa, skuttar glatt ut i fältet. Gustaf ropar tillbaka dem. Jo, de får vara där, men de får inte jaga.

– Särskilt inte den där, säger han när den lilla fågeln flyger upp. Det är en lärka, den får ni absolut inte ta.

Elvis är en ganska lydig Jack Russel, Hugo är också Jack Russel, i alla fall mest.

– Sen är det lite chihuahua och papillon också, skrattar Gustaf Aldén. De är mina traktorhundar. Det kan bli lite ensamt i traktorn ibland, och förut hade jag större hundar. Men dom här får plats i traktorn, som sällskap.

 Mortla bönorna så lossnar skalen och du kan göra ett gott mos.
Mortla bönorna så lossnar skalen och du kan göra ett gott mos.

Lätt sandjord är bra för lupinerna

Norra Skåne är öppet landskap. En mörk skogsrand skuggar i norr, och i söder anas den mäktiga Söderåsen. Och långt nedanför ligger den bördiga söderslätt. Här uppe är det lätt sandjord, som lupinerna gillar.

– Jag fastnade för lupiner när jag var i Australien, säger han. Där odlades lupiner som djurfoder, till får och lamm.

Han for till Australien för att göra något annat, inte bli lantbrukare. Fast det blev lantbruksjobb i alla fall, när han väl var där. Egentligen hade han tänkt stanna i Australien, men efter några månader måste han tillbaka till Sverige och förnya sitt visum. Under den tiden blev hans far sjuk och gick bort, och Gustaf fick åka hem och hjälpa mor med gården. Nu driver de Havgård tillsammans.

– Vi ställde om till KRAV för sju år sedan. Det går ju lite långsammare då, blir lite mindre skördar. Men det känns bra, och skillnaden är inte så stor häruppe, det är annat på Söderslätt. Vi har inte så stora skördar ändå.

Riktig mirakelgröda – proteinrik som sojabönan

Lupiner är en riktig mirakelgröda. Lika proteinrik som sojabönan, med alla essentiella aminosyror, vilket gör lupinen till en utmärkt proteinkälla för människor, både som komplement till kött eller som ersättning för den som inte vill ha något animaliskt protein över huvud taget.

– Om lupinerna blir ätbara finns det ju ingen anledning att importera en massa soja, säger Gustaf. Lupinerna kan användas till allting som man har soja till. Varför ska vi importera sånt som vi kan odla själva här i landet?

Skördas och torkas på gården

Lupinerna skördas och torkas på gården och tas sen omhand av företaget Nordisk Råvara, som bearbetar, säljer och distribuerar.

Nordisk Råvara har specialiserat sig på växter som inte har odlats kommersiellt i Sverige men som har potential att göra det. Det handlar om gamla sorter, som gråärt och gotlandslins. De har även sorter som odlas på andra håll i världen, men som går bra att odla här hemma, som vita och svarta bönor, till och med quinoa. Och så lupin, som betraktas som en av de intressantaste grödorna just nu.

– Ur ett globalt perspektiv finns det ju goda skäl att vi själva producerar det vi konsumerar, säger Gunnar Backman, grundare och drivande i Nordisk Råvara. Vi importerar stora mängder baljväxter, men odlar väldigt lite. Trots att vi har goda förutsättningar för baljväxter och egna, unika kulturarvssorter. Totalt sett behöver vi minska vår köttkonsumtion, och då är baljväxter ett bra alternativ. Särskilt lupin, som innehåller så bra protein, med alla essentiella aminosyror.

– Vi ska inte sluta äta kött, säger Gustaf. Men vi ska äta bra kött. Mindre men bra. Det är ju konsumenten som bestämmer. Om vi kan erbjuda grönt protein som ett attraktivt alternativ till importerat kött, då kan man äta svenskt, ekologiskt när man väl äter en biff eller en kotlett.

Lupinbönor som snacks

Gustaf Aldén lever som han lär. Han äter gärna kött, men då helst sånt som är producerat på gården eller av grannar. Han driver tillsammans kollegerna med Melker Cullin och Cristoffer Winter Söderberg sajten ”Grisoxen.se” där konsumenterna kan beställa kött direkt från gårdar i närheten.

– Då vet vi att dom får kvalitet. Vi slaktar och packar här i närheten.

Lupinerna då, vad gillar han dem, i maten alltså?

– Nja, jag har väl inte fått till det riktigt, säger han. Min granne, han äter lupinbönorna som snacks. Jag är väl inte riktigt där än.

– Men jag kan väl lära mig det också!

Fakta lupin

Den lupin som odlas för mänsklig föda är en förädlad foderlupin. Inte att förväxla med den vilda blomsterlupinen som är giftig.

Lupinen innehåller torkad ca 35 % protein och alla essentiella aminosyror.

Lupinen kan användas till en mängd produkter, bland annat proteinbas, mjöl, olja och soja.

Lupinen är släkt med bland annat jordnötter, och den som är allergisk mot jordnötter kan även reagera på lupin.

Fakta Havgård

Gården Havgård ligger i Klippans kommun i norra Skåne.

Den omfattar ca 200 ha, varav 5 ha odlas med lupiner och 6 ha med linser.

På gården finns 70 am-kor med kalvar, Simmental och Angus.

Gården är KRAV-certifierad.

Gustaf Aldén

Namn: Gustaf Aldén

Ålder: 35 år

Familj: Sambo, dotter 5 år, mor, två systrar som bor på annan ort.

Gör: Lantbrukare

Fakta Nordisk Råvara

Verksamheten startade som ett pilotprojekt för Jordbruksverket 2010 för att få fram odling av nya växter som kan odlas kommersiellt.

I dag förädlar företaget baljväxter och fröer och säljer till främst storkök och restaurang.

Bland produkterna finns lupin, gråärt, gotlandslins, grön delikatesslins, bondböna mm, som säljs torkade eller frysta.

En ny produkt är Krääm, som är en smakneutral livsmedelsbas baserad på lupin, som kan användas till dressing, såser, tårtfyllning, glass och mycket annat. Nordisk Råvara vann med Krääm i Vinnovas tävling om klimatsmart protein 2016.

Företaget samarbetar med Programmet för odlad mångfald, SLU och flera enskilda odlare.

Recept med lupin

Lupin är en hård liten böna och behöver ligga i blöt 2-3 dygn. Byt vatten morgon och kväll. Koka utan salt i rikligt med vatten. Om du vill bli av med den lätta beskan kan du koka i två omgångar – först en gång i fem-tio minuter, byt sedan vatten och koka igen, det kan ta från cirka fyrtio minuter till en timme. Smaka och känn när bönorna är tillgängliga och goda.

Lupinbönan blir inte mosig som andra bönor, utan behåller en fast kärna, lite mer som en nöt, berättar Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, som har provlagat. För att balansera beskan lär han oss att använda fett, syra och salt, precis som i salladsdressing. Blanda och smaka!

Lupinmos

Du behöver:

1 dl kokta lupinbönor

1-2 msk olja

1 msk pressad citron

en nypa salt

1 liten klyfta vitlök

De kokta lupinerna mortlas så att skalet släpper. Pilla bort skalen och fortsätt mortla tills du har en trevlig konsistens på moset. Blanda med raps- eller olivolja, en nypa salt, citronsaft och vitlök. Gott på bröd och till kokta eller ugnsrostade grönsaker.

Lupinsnacks

Du behöver:

1 dl kokta lupinbönor

1 msk olja

1 tsk flingsalt

Du kan också rosta bönor i ugnen till snacks – det är vanligt på sydliga breddgrader. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp en näve kokta lupinbönor i en eldfast form, och skjuts in i ugnen, när den har blivit varm. Låt dem stå högt upp, kika in och se när de har fått lite färg. Rör omkring så de blir rostade runt om, det tar ca 20 minuter. Ta ut formen och låt den svalna lite, och häll över lite god olja. Strö flingsalt över. Knapra och ät, som mellanmål eller till fördrinken eller vad du vill.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Så här läser du vidare!

Skapa ett gratis-konto och logga in!

Klicka här för att registrera
konto och logga in.
Har du redan registrerat konto?
Till toppen