Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 4 december

Matnostalgi: Duka till fest som på 60-talet

Ordning och reda, massor med tandpetare och gelé - allt presenterat i ljuva i pastellfärger. Så här såg den fina maten ut för 50 år sedan.

 Uppläggningen var inget man slarvade med. Här är det fick och skaldjur som radas upp framför kameran.
Uppläggningen var inget man slarvade med. Här är det fick och skaldjur som radas upp framför kameran.

När Stora Kokboken kom ut på 1940-talet blev den snabbt en ”matbibel” i hemmen, i skolkök och på hushållsskolor. På 1960-talet var den i behov av uppdatering och materialet förnyades med hypermoderna matbilder.

Här är några av dem så se och njut! Så här dukades det upp till fest för 50 år sedan.

Plockmat på pinne

 Att bjuda på cocktail med tillbehör var en skön konst. Här är det uppdukat med extremt välstajlad mat. Lägg särskilt märke till smördegssvamparna fyllda med styvning och den magnifika cabaretbrickan i blåvitt längst ner till vänster. Det är en ring av fat med diverse smågott runt ett blomkålshuvud med baconrullar på tandpetare.
Att bjuda på cocktail med tillbehör var en skön konst. Här är det uppdukat med extremt välstajlad mat. Lägg särskilt märke till smördegssvamparna fyllda med styvning och den magnifika cabaretbrickan i blåvitt längst ner till vänster. Det är en ring av fat med diverse smågott runt ett blomkålshuvud med baconrullar på tandpetare.

Fina fiskmiddagen

 Fisk och skaldjur för kalaset med bland annat fiskfärs i kransform, forell i gelé och rökt lax. Letar ni efter den fina hummersalladen? Den står i skålen där hummerhuvud och klor är på väg upp över kanten.
Fisk och skaldjur för kalaset med bland annat fiskfärs i kransform, forell i gelé och rökt lax. Letar ni efter den fina hummersalladen? Den står i skålen där hummerhuvud och klor är på väg upp över kanten.

Sallad i parad

 På 1960-talet kunde man konsten att lägga upp vackert. Här var det inte frågan om att planlöst kasta ihop en grönsallad. På fatet i mitten syns grönsallad med tomat, gurka, ägg och rädisskivor, i precis den ordningen.
På 1960-talet kunde man konsten att lägga upp vackert. Här var det inte frågan om att planlöst kasta ihop en grönsallad. På fatet i mitten syns grönsallad med tomat, gurka, ägg och rädisskivor, i precis den ordningen.

Kakor till kalaset

 Kongresser och polynéer , strassburgare och schackrutor. När hela Sverige bakade för 50 år sedan var det inget kladd. Till och med spritsandet av gräddtårtan var gjort enligt schema. I Vår kokbok fanns hela 20 olika diagram över tårtgarneringar att välja mellan.
Kongresser och polynéer , strassburgare och schackrutor. När hela Sverige bakade för 50 år sedan var det inget kladd. Till och med spritsandet av gräddtårtan var gjort enligt schema. I Vår kokbok fanns hela 20 olika diagram över tårtgarneringar att välja mellan.

Läs också: 6 matklassiker från 70-talet – som vi längtar efter

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 100:- /mån

Prenumerera på Land

  • Land är som en god granne: Glad, inbjudande, varm och kunnig.
  • Land är också landsbygdens unika lokala röst för hela landet
  • De uppskattade hemma-hos-reportagen och de spännande livsödena är en självklar del av tidningen.
Till toppen