Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 februari

Ny rapport: 5 grönsaker som ökar mest

En ny rapport visar vilka grönsaker som har framtiden för sig. Här är grönsaksdiskens 5-i-topp!

 Framtidens grönsaksdisk kommer att vara rik på olika sorter.
Framtidens grönsaksdisk kommer att vara rik på olika sorter.

Vi äter allt mer mer grönsaker, 50 kilo per person 2015 genomsnitt, vilket är en ökning med 54 procent sedan 1990. Till det kommer 22 kilo frysta, torkade och inlagda grönsaker.

Ökat intresse

Bakom står ett ökat intresse för hälsa och vegetariskt mat, plus ett ökat utbud under de senaste årtiondena.

Det rapporten Framtidens grönsaksdisk, från slutet av förra året av Fredrik Fernqvist på SLU Alnarp och Caroline Göransson på LRF Konsult.

Läs också: Mjölksyrade rödbetor – så gör du

Frågor till handeln

De har ställt frågor till handeln och grossist- och producentorganisationer om hur framtidens grönsaksdisk kommer att se ut.

En fråga gällde vilka grönsaker som kommer att öka mest i försäljning. Resultatet blev de här fem grönsakerna och grönsaksgrupperna.

Läs också: Ny svensk studie: Vanlig grönkål dämpar farlig inflammation i kroppen!

 5 grönsaker spås en extra ljus framtid i grönsaksdisken
5 grönsaker spås en extra ljus framtid i grönsaksdisken

5 grönsaker som har framtiden för sig

1. Tomater

Tomater spås en lysande framtid, och är redan en av storsäljarna i grönsaksdisken. Det som ökar mest är specialtomater med särskild smak, form och färg.

2. Gurka

Lite otippat spås den helt vanliga gurkans popularitet att hålla i sig. Men den ska helst vara svensk och/eller ekologiskt odlad.

 Rödbetor tros öka stort efter alla hälsorön kring den.
Rödbetor tros öka stort efter alla hälsorön kring den.

3. Svenska rotfrukter

Rotfrukter som odlats i Sverige ökar redan stort och tros fortsätta att öka. Rödbetor tror bli något av en raket på grund av alla hälsorön kring den. Påsar med färdigstrimlade och hackade rotfrukter tros öka allt mer.

Läs också: Så skalar du rödbetor – utan att få röda fingrar

4. Kål

Kål är en annan grönsaksgrupp som trendar, mycket på grund av alla studier som visar hur hälsofrämjande den är. Broccoli är en storsäljare men grönkål som anses extra nyttig ökar stort. Även här ökar intresset för färdigskuret, putsat och strimlat.

5. Sallat

Sallat ökar redan stort och spås ta ännu större plats i framtidens grönsaksdisk. Men inte isbergssallad som minskar, utan andra gröna blad som ruccola, spenat och mangold – färdigsköljda i fräscha och datummärkta påsar.

Läs också: Nya rön: Därför ska du äta mer bladgrönsaker varje dag!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 100:- /mån

Prenumerera på Land

  • Land är som en god granne: Glad, inbjudande, varm och kunnig.
  • Land är också landsbygdens unika lokala röst för hela landet
  • De uppskattade hemma-hos-reportagen och de spännande livsödena är en självklar del av tidningen.
Till toppen