Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 17 juni

Bröderna i Tullus startar bryggeri - snart säljs första ölen

Lilla orten Tullus i Jämtland ska få sitt eget bryggeri. Två bröder hoppas vara i gång med försäljningen inom kort.

 Bröderna Karl och Olle Reinklou satsar på sitt eget bryggeri i lilla Tullus i Krokoms kommun.
Bröderna Karl och Olle Reinklou satsar på sitt eget bryggeri i lilla Tullus i Krokoms kommun. FOTO: Privat.

Det är bröderna Karl och Olle Reinklou som står bakom satsningen. Bryggutrustningen har de byggt på egen hand och i dag är bryggverket på 100 liter.

– Vi är i valet och kvalet om vi ska satsa på ett bryggverk på 200 liter. Om det blir så bygger vi även det själva, säger Karl Reinklou.

Det hela började med att Karl Reinklou fick ett ölkit i födelsedagspresent. Men var inte så ivrig att komma i gång.

– Jag glömde faktiskt bort det men hittade det efter något år. Då provade jag och det blev riktigt gott så då blev jag mer intresserad, säger han.

Han beskriver sedan sitt första egna recept som ”det absolut värsta han har druckit” men en hel del har hänt sedan dess.

Olle kom med i satsningen efter ett tag, men det var först efter att storebror varit hembryggare under en tid.

– Där började det att kosta pengar så jag fick rådet att starta ett bolag, säger han.

Premiär till jämtländsk ölfestival

Det bolaget närmar sig nu sin kommersiella premiär. De håller till i Tullus nordväst om Östersund i Jämtland. Om han hinner så blir det premiär på Revsunds ölfestival i Jämtland i slutet av juni. I så fall är det en american pale ale som blir deras första öl som säljs.

– Vi är gärna med där, men vi måste veta att vi har en bra öl att ta med först. Vi har haft bra kontakt med andra bryggerier i Jämtland.

Bryggeriet är en bisyssla

I framtiden finns ett mål om att komma in på Systembolaget men i väntan på det är det närliggande ölbarer och restauranger som man vill sälja ölen till.

– Vi vill nå folk som gillar hantverksöl och hoppas att de ska gilla det vi gör, säger Karl Reinklou.

Karl jobbar i dagsläget på en bensinmack och räknar med att bli kvar där. Några planer på att leva på bryggeriet finns inte. Inte ännu i alla fall.

– Det är så många grejer jag sagt att jag inte ska göra men så har jag gjort det ändå. Vi vill göra god öl sedan får vi se var det hamnar. Nu har vi bryggeriet för att det är kul.

Läs också: Här hittar du mer om öl på Land.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Så här läser du vidare!

Skapa ett gratis-konto och logga in!

Klicka här för att registrera
konto och logga in.
Har du redan registrerat konto?
Till toppen