Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 18 juni

Bryggeri i Dalarna storsatsar - på ett reningsverk

Hedemora

Nu satsar Oppigårds Bryggeri utanför Hedemora miljonbelopp på att förbättra sitt reningsverk och säkerställa sin produktion. Alternativet hade vara att lägga ned.

 Björn Falkesström som driver Oppigårds bryggeri satsar stort på ett reningsverk. Annars måste de lägga ned produktionen.
Björn Falkesström som driver Oppigårds bryggeri satsar stort på ett reningsverk. Annars måste de lägga ned produktionen. FOTO: Ronny Karlsson

Oppigårds är ett av de riktigt tidiga hantverksbryggerierna i Sverige och genom åren har man flera gånger expanderat. I dag är dalabryggeriet ett av Sveriges största hantverksbryggerier.

Eget reningsverk räddar produktionen

Under alla år har grundaren Björn Falkeström valt att ha kvar produktionen på gården några kilometer utanför Hedemora.

Men det valet har i bland skapat problem. Till exempel har man tvingats att investera i sitt eget reningsverk för att kunna fortsätta produktionen.

– Vi bor i skogen och kommunen är inte intresserad av att hjälpa oss. Vi var tvungna att ha ett eget reningsverk, annars hade vi fått lägga ned, säger grundaren Björn Falkeström.

Nytt reningsverk för flera miljoner

Någon kommunal rening gick inte att lösa. Ett par miljoner satsades då i reningsverket som började att användas 2015. Nu ska det verket dessutom byggas ut. Kostnaden för det projektet blir drygt fyra miljoner.

– Vi ska dubblera kapaciteten i reningsverket och satsa på en avvattningsanläggning. Vi behöver göra det för att kunna säkerställa vår produktion, säger Falkeström.

Slipper transporter till annan anläggning

Anledningen till att reningsverket måste växa är att Oppigårds Bryggeri under våren har börjat att producera öl i sin helt nya anläggning med nytt bryggverk. Samtidigt finns den gamla utrustningen kvar och ska även den användas.

Den nya investeringen ska bland annat göra att bryggeriet inte behöver köra några rester från bryggningen till kommunens anläggning i Hedemora.

I dagsläget körs det slam som bildas vid bryggning en gång i månaden i tankbil till reningsverket i Hedemora. Men nu ska även det skötas i anslutning till bryggeriet.

– Det är dyrt att lämna det, och vi är beroende av att de kan ta emot slammet när vi behöver bli av med det. Om de säger nej så stoppar det vår produktion, säger Falkeström.

Sveriges renaste vatten

Den nya avvattningsanläggningen gör att mängden slam blir betydligt mindre, då mer vatten försvunnit. I stället kan det då köras i väg en gång om året och kommer då i nästa steg att användas som näring i matjord.

Det egna reningsverket fungerar så bra att vattnet kan ledas rakt ut i Dalälven.

– Det finns inte ett reningsverk i landet som renar vatten bättre än vad vi gör i dagsläget. Nu tar vi ansvar för all rening själva, vi är ett av få bryggerier i Europa som gör det, säger Falkeström.

Läs också:Mycket mer om öl på Land.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Så här läser du vidare!

Skapa ett gratis-konto och logga in!

Klicka här för att registrera
konto och logga in.
Har du redan registrerat konto?
Till toppen