Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 februari

Spaning: Vi skippar parmesan – billigare och bättre med Västerbotten till pastan

Nu väljer många bort italiensk parmesan och vill ha svensk lagrad hårdost till pastan i stället. Det känns bättre i magen!

 Svenskt långlagrad hårdost över pastan lyfter den till himmelska höjder.
Svenskt långlagrad hårdost över pastan lyfter den till himmelska höjder.

Många har reagerat på avslöjandet om korna på gårdarna i Po-dalen där parmesanostarna tillverkas och letar efter svenskproducerat i stället.

Läs också: Grym djurhållning bakom parmesanosten på våra tallrikar

Alternativen är många och storsäljaren i Sverige är den lagrade Västerbottensosten som säljer runt 2 000 ton om året.

Men det finns hundratalet andra mejerier i landet som erbjuder lokala ostar med hantverksmässig tillverkning. Svedjans gårdsost är en av dem som vunnit många fina smakpriser, både svenska och internationella.

Läs också: Svedjans ost gör succé med hundraårigt mathantverk

Förutom att korna har det bättre på svenska gårdar och att miljövinsterna med kortare transporter är stora så anser många att hårdlagrad Västerbottensost har två svårslagna konkurrensfördelar:

Läs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost

1. Priset

Västerbottensost kostar runt 200 kronor kilot.

Parmesan kostar runt 300 kronor kilot och uppåt.

2. Smaken

De svenska långlagrade ostarna passar lika bra och till och med bättre på både pastan och i risotton. Den syrliga smaken och krämiga konsistensen är två egenskaper som får rätterna att lyfta.

Läs också: 3 skäl att välja svensk ost i stället för parmesan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen