Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 30 juli

Tokig i tomater – deras växande affärsidé är en smaksuccé

Vallåkra

I växthuset, restaurangen, bageriet, kaféet och butiken. I varje vrå av Tomatens Hus i skånska Vallåkra frodas kärleken – till svenska tomater.

 Tomater från växthuset, hemlagad ketchup och tomatbröd är storsäljare i gårdsbutiken. Tomatodlaren Boel Wildmark gillar att stå i butiken och träffa kunder.
Tomater från växthuset, hemlagad ketchup och tomatbröd är storsäljare i gårdsbutiken. Tomatodlaren Boel Wildmark gillar att stå i butiken och träffa kunder. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Det är lite som terapi att strosa runt i det varmfuktiga växhuset. De oändliga raderna av dignande tomatplantor är en njutning för alla sinnen. Färgerna skiftar från intensivt rött och solgult till svart. Formerna är runda, ovala och kantiga – biffiga och pyttesmå. Och dofterna från de 50 tomatsorterna är magiska.

 Boel Wildmark driver Tomatens Hus tillsammans med sin familj. I bageriet intill butiken bakas det populära tomatbrödet.
Boel Wildmark driver Tomatens Hus tillsammans med sin familj. I bageriet intill butiken bakas det populära tomatbrödet. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Det är odlarna Boel Wildmark och hennes make Bengt Ahlman som driver Tomatens Hus. Deras tomater säljs i gårdsbutiken och lite längre ner på vägen ligger Miss Alice krog & kafé där favoriträtterna är – just det – tomatpaj och tomatsoppa.

Lösamt med färre men godare

1990 tog Boel Wildmark över den stora tomatodlingen efter sina föräldrar. På den tiden massproducerades en enda sort och odlingsytan var 10 000 kvadratmeter stor.

I dag odlar familjen 50 olika sorter på 3 000 kvadratmeter. Allt säljs i den egna gårdsbutiken.

– Det är roligare att odla färre men godare tomater, säger Boel. Det blir ju mer som ett hantverk då. Dessutom ger det bättre ekonomi.

 Det är mysigt att strosa runt i växthuset som är öppet för alla besökare.
Det är mysigt att strosa runt i växthuset som är öppet för alla besökare. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Familjen har lyckats öka omsättning med 20-25 procent varje år. Målsättningen är att hitta nya produkter samtidigt som de utvecklar de gamla.

– Men det bästa är ändå att få träffa alla trevliga kunder som ger så positiv respons varje dag.

Paradtomaten Svea – Sveriges godaste

Butiken är fylld av korgar med dekorativa tomater i olika färger och former. Ovanför korgarna står små handskrivna skyltar med namn, pris, smak och användningsområde. Lille Svarte Petter, Flavorino och Montenegro samsas om utrymmet med Margold och Cauralina.

Längst fram ligger paradtomaten Svea som är storsäljaren och har vunnit pris som Sveriges godaste tomat. Att vara i butiken är som att gå på utställning – med små konstverk som går att köpa och äta.

 Några av sorterna från växthuset är Jordgubbstomat, Lemonade, Zebrino, Maranello, Tiger och Rihanna Bamano. De säljs alla i butiken.
Några av sorterna från växthuset är Jordgubbstomat, Lemonade, Zebrino, Maranello, Tiger och Rihanna Bamano. De säljs alla i butiken. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Även växthuset är öppet för besökare och allt odlas utan kemiska bekämpningsmedel.

– Vi driver Tomatens Hus för att vi tycker det är roligt och det hoppas vi att kunderna känner. Varje sommar gör vi bokslut på hur säsongen har varit och den dan vi inte tycker det är kul längre gör vi något annat. Glädjen måste alltid finnas, konstaterar Boel och tittar nöjt ut över sin butik.

Hennes yrkesengagemang är erkänt och har premierats med både diplom och stipendium. Både för sina odlingar och för sin insats för en levande skånsk landsbygd.

Ständigt nya tomatidéer

På hyllorna ligger förutom tomater mycket gott som sönerna Björn och Morgan tillagat. Morgan är bagare och bakar surdegsbröd och smaskiga bullar som fyller lokalen med härliga dofter. Björn är kocken som förädlar tomterna. Hans populära marmelader och hemmalagade ketchup har en strykande åtgång.

 Bröderna Björn och Morgan är bagare och kock. Deras godsaker säljs i butiken.
Bröderna Björn och Morgan är bagare och kock. Deras godsaker säljs i butiken. FOTO: Josefin Widell Hultgren

– Vi gör till och med tomatglass här, berättar Björn. Det är kul och uppskattat att experimentera fram nya smakkombinationer.

Bröderna har tidigare arbetat på annat håll men trivs i familjeföretaget och uppskattar den gemytliga gemenskapen och stämningen. Att Tomatens Hus är säsongsöppet passar dem också bra, då kan de utveckla sina idéer och produkter under vintersäsongen.

Vallfärdar för tomatpajen

Om miljön i tomatbutiken gör kunderna hungriga går det att besöka krogen Miss Alice ett stenkast längre ner på vägen. Hit går många för att äta lunch efter sina inköp.

I dag är det Boel Hultman som framgångsrikt driver krogen med den tillhörande romantiska fruktträdgården. Favoriträtten är den berömda tomatpajen som en del gäster vallfärdar långt för att smaka. Under de mest intensiva sommarveckorna kommer det över 480 gäster per dag.

 Boel Hultman driver krogen Miss Alice i Tomatens hus.
Boel Hultman driver krogen Miss Alice i Tomatens hus. FOTO: Josefin Widell Hultgren

– De senaste två åren har vi serverat 17 500 portioner tomatpaj per år så den får vi nog klassa som vår paradrätt, medger Boel.

I köket lagas även delikatesser som säljs under varumärket Miss Alice i en liten affär vid sidan om. Namnet Alice kommer från Boels mormor och loggan är 50-talsinspirerad, skapad av Boel själv. Hon uppskattar att vara egenföretagare.

– Vår vision är att kunna expandera så mycket att vi kan hålla öppet även på vintern.

Boel kommer från trakten och brinner för att utveckla och skapa trivsel till bygden. Brodern som är passiv delägare i företaget bor tvärs över gatan och föräldrarna bor i det gamla föräldrahemmet i närheten.

 Tomatens Hus med butik och krog ligger utanför Vallåkra i Skåne.
Tomatens Hus med butik och krog ligger utanför Vallåkra i Skåne. FOTO: Josefin Widell Hultgren

– Vi vill sprida mysig familjekänsla runt oss och hoppas att så många som möjligt hittar hit, säger Boel.

Läs också:Skånsk vinodling på frammarsch

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Så här läser du vidare!

Skapa ett gratis-konto och logga in!

Klicka här för att registrera
konto och logga in.
Har du redan registrerat konto?
Till toppen