Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 29 november 2016

12 matvaror som håller i evigheter

Mycket av innehållet i skafferiet är faktiskt fullt ätbart många år efter bäst före-datum. Här är några produkter du inte ska ha för bråttom med att slänga!

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Popcorn

land_artikel_popcorn

I opoppat skick kan popcorn som förvaras torrt, svalt och mörkt fortfarande ätas efter bortåt 30 år.

2. Ris

land_artikel_ris

Förvara torrt och gärna lufttätt så håller vitt ris i åratal. Ris med skalet kvar håller inte fullt lika länge eftersom det fettet i skalet härsknar.

3. Socker

land_artikel_socker

Alla typer av socker håller i evigheter. Dock kan det bli hårt med tiden men det går att lösa upp det med hjälp av värme. Kör det till exempel i mikron i några sekunder.

4. Salt

Rent salt, det vill säga salt utan smaksättning, håller hur länge som helst.

5. Sojasås

Så länge förpackningen är obruten håller soja i flera år.

6. Honung

Håller precis som socker i evigheter. Om honungen kristalliserat sig kan du värma upp den under upprörning så blir den slät igen.

7. Ghee

Ghee är en väldigt hållbar smörprodukt som används i matlagning. Förvara svalt så står det sig i alla fall i många månader.

Du kan göra ghee själv, allt som behövs är 500 gram osaltat smör:

  1. Smält smöret i en kastrull på så låg värme som möjligt, det tar runt 20 minuter.
  2. Sjud på låg värme i en timme utan att röra i smöret, fortfarande på så låg värme som möjligt.
  3. Skumma av och låt svalna i en kvart. Häll därefter försiktigt upp i en glasburk (genom ett kaffefilter) så att bottenslammet inte kommer med.

8. Vinäger

land_artikel_appelcidervinager

Förvara i en väl tillsluten, ren flaska så håller sig äppelcider- och vitvinsvinäger nästan hur länge som helst.

9. Bönor och linser

land_torkade_bonor

Torkade bönor och linser lär hålla i 8-10 år om de förvaras torrt. Vill du vara säker på att ha mat de närmaste 30 åren, satsa på vakuumförpackat. I en syrefri och mörk miljö kan bönor och linser faktiskt hålla så länge.

10. Mjöl

land_artikel_vetemjol

Mjöl kan fortfarande vara ätbart efter upp till 8 år. Det gäller även för pasta.

11. Buljongtärningar och kryddor

land_artikel_buljongtarning

Buljong och torkade kryddor kan hålla i åratal efter bäst före-datumet i torr och helst sval miljö.

12. Knäckebröd

land_artikel_knackebrod

Knäckebröd har lång hållbarhetstid och kan ätas i flera år efter bakningsdatumet om det förvarats torrt.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen