Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 9 april

8 skäl att vara grymt stolt över våra svenska råvaror

Svenska råvaror håller yppersta världsklass. Fast odling så nära Nordpolen borde egentligen vara omöjligt. Här avslöjar vi hemligheterna bakom de svenska smaksensationerna.

Golfströmmen, som går längs Norges kust, gör att vi har ett ganska schysst klimat – trots vårt nordliga läge. Det är också den som gör Norge till ett av de regnigaste områdena utanför tropikerna.

Fjällen skyddar

Sverige däremot skyddas av fjällen som skapar en regnskugga längs stora delar av vårt land och ett nederbördsgenomsnitt som är betydligt lägre än i resten av världen. Tack vare det har Sverige ett klimat som ger goda förutsättningar för att odla, trots vår närhet till Nordpolen.

Haven reglerar temperaturen

Fem hav runt Sverige reglerar vår temperatur så att förutsättningarna för odling blir de optimala. Foto:

Fem hav runt Sverige reglerar vår temperatur så att förutsättningarna för odling blir de optimala. Foto: Mostphotos

De fem haven: Bottenviken, Östersjön, Öresund, Skagerack och Kattegatt som omfamnar den svenska kustlinjen med helt olika vatten fungerar dessutom som temperaturutjämnare.

8 skäl att vara stolt över våra svenska råvaror

1. Skynda långsamt

När grödor får lite ljus går växandet långsamt och grödan blir stark och smakrik.
När grödor får lite ljus går växandet långsamt och grödan blir stark och smakrik.

Långsamhet är lite av ett ledord när det kommer till våra grödor. Växter och grödor har, precis som vi, dygnsrytmer. När grödor får för lite ljus så stängs processer av eller saktas ned och tvärtom när de får lapa i sig av solljuset. Tack vare dessa långsamma förutsättningar ges det utrymme och tid för våra råvaror att sakta men säkert få växa utan växtvärk och bristningar. Detta ger en unik smakintensitet och näringstäthet.

2. Ljuset kompenserar för kylan

De ljusa somrarna gör att växtligheten inte stannar av. Det ger en mjällare, sötare, mer smakrik gröda med en högre c-vitaminhalt vilket märks på allt från mandelpotatis till blåbär. Hållbarheten på svenskodlade råvaror blir också bättre på grund av de lägre temperaturerna.

3. Sjöarna

Klart, friskt och kallt vatten är kalas för lax, röding och sik.
Klart, friskt och kallt vatten är kalas för lax, röding och sik.

När inlandsisen smälte och drog sig tillbaka blev det friska, klara vattnet kvar i dalsänkor och sprickor. Det gör att Sveriges landyta till 9 procent täcks av färskvatten i form av sjöar och vattendrag som därmed utgör ett av världens sjötätaste områden.

I norrländska sjöar och vattendrag fiskas ädelfisk som lax, röding, laxöring, harr, sik, siklöja och andra fiskarter som har en kvalitet som överträffar det mesta i fiskväg, till stor del på grund av det friska och kalla vattnet.

4. Unga jordar

Sveriges livskraftiga jordar får hjälp av kylan att inte utarmas genom att de får vila 100-200 dagar om året, när det är för kallt för att odla. Organiskt material bryts ner långsammare, vilket är gynnsamt för rotsystemet och därmed växternas näringsupptagning.

Under den svenska vintern dör många mögel- och svampbakterier i jorden, vilket gör att grödorna utsätts för mindre sjukdomar, och det behövs mindre bekämpningsmedel.

5. Djurhållningen

Svensk djurhållning är i världsklass. Foto: Ann Lindén
Svensk djurhållning är i världsklass. Foto: Ann Lindén

På djursidan finns även påtagliga skillnader mellan Sverige och omvärlden. Sveriges bönders syn på uppfödning präglas av en mycket hög ambition och kompetens när det gäller omsorgen. Djurhållningen skall ge djuren möjlighet att bete sig naturligt. Skötsel och djurmiljö ska förebygga problem istället för att i efterhand försöka åtgärda följderna av en dålig miljö.

I Sverige går de flesta nötkreatur ute på bete under sommarhalvåret. Grisar ska ha tillräckligt med utrymme, värphöns behöver sittpinne, sandbad och en bestämd yta för att kunna utöva sina naturliga behov. Kycklingar går fritt på betydligt större yta än i andra länder.

Sverige har lägst antibiotikaanvändning i hela EU. I Sverige används antibiotika enbart till sjuka djur efter receptförskrivning av veterinär. I stora delar av världen utanför EU finns inga begränsningar mot detta. Användningen av antibiotika globalt har resulterat i en rad resistenta bakteriearter, vilket utgör ett av de största hoten mot både människors och djurs hälsa.

Ett annat globalt problem inom djurhållningen är förekomsten av salmonella.

I Sverige har vi en nolltolerans mot salmonella i livsmedelskedjan.

6. Mejerierna

Mjölkråvarans egenskaper är avgörande för hur mejeriprodukterna ska få den kvalitet som konsumenten eftersträvar. Intressant är att många lokala svenska ostar fått stort internationellt erkännande. Västerbottensosten har ökat i volym med 260 procent på 15 år. Blåmögelosten Kvibille Gräddädel har vid flera tillfällen vunnit pris vid osttävlingar i England. Skånemejerier har med sitt varumärke Allerum varit pionjär för långlagrade svenska ostar, en kategori som väckt intresse för hårdostens potential att utveckla komplexa smaker.

7. Skogens mat

Den ljusa sommaren gör blåbären nyttiga.
Den ljusa sommaren gör blåbären nyttiga.

En annan ovärderlig resurs för det svenska köket är förstås tillgången på vilt. Älg, rådjur, hjort, ren, hare och en rad vilda fågelarter utgör alla kulinariska läckerheter på toppnivå.

Råvaror som har stor betydelse för det svenska köket är också det vi plockar i skog och mark. Våra bär har stort hälso- och ekonomiskt värde, där lingon, blåbär, hallon, hjortron och åkerbär är de viktigaste. Vi får heller inte glömma naturliga vårprimörer som nässlor, granskott och i landets varmare delar sparris och ramslök som på senare år kommit ordentligt i ropet.

8. Trädgårdsodling

Inget smakar så sött och gott som sommarens svenska bär. Foto: Istock
Inget smakar så sött och gott som sommarens svenska bär. Foto: Istock

Vårt klimat ger oss möjlighet att på friland eller i växthus odla köksväxter och bär med helt unik smak och konsistens, såsom jordgubbar, hallon, krusbär, vinbär, plommon, körsbär, päron, äpplen, sallad, lök, rotfrukter, dill, persilja, gurka och tomat.

Allt det här kan framstå som skryt och propaganda, men alltsedan arbetet inleddes på 1990-talet med att lansera svenska kvalitetslivsmedel, tydde omvärldens oväntat positiva respons på att det finns substans i resonemangen. Intresset för svensk mat var och är betydligt större än våra förväntningar. Det finns god anledning att känna ett stort självförtroende för vår inhemska produktion av olika läckerheter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen