Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 27 oktober 2016

Antibiotikaanvändningen ökar i Europa – så påverkas du som konsument

Flera europeiska länder ökar sin användning av antibiotika i djuruppfödningen. Det innebär att kött som importeras kan komma från djur som fått tio gånger så mycket antibiotika som i Sverige.

Tidigare rapporter har visat att det funnits en nedåtgående trend vad det gäller antibiotikaanvändningen i Europa. Nu visar nya statistik från den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att användningen i stället ökar i flera länder. Det rapporterar Land Lantbruk.

I Sverige, inklusive övriga nordiska länder, är användningen fortsatt lägst i Europa.

Utvecklingen står och stampar

I Sverige importeras nästan hälften av allt kött vi äter. De senaste åren har till exempel importen från Polen ökat kraftigt – en av de länder som går tydligt uppåt i sin användning, enligt statistiken.

I dag serveras mycket av det importerade köttet hos restauranger, där det kan vara svårt för konsumenten att ta reda på var köttet kommer från. Restaurangkedjor som McDonalds använder till exempel polskt kött i mer än hälften av sina hamburgare.

I flera andra länder som Sverige importerar från, till exempel Irland och Nederländerna, står utvecklingen och stampar, skriver Land Lantbruk. I Danmark går utvecklingen dessutom åt fel håll.

Hos storexportören Tyskland sker det en stark nedgång, men då har nivån legat skyhögt över den svenska.

Så kan vi påverkas av ökade antibiotikaanvändningen

Risken med att använda mycket antibiotika är framförallt att det snabbar på utvecklingen av resistenta bakterier, både hos människor och djur. Det kan i sin tur vara en fara för människors hälsa.

Varje år dör 25 000 människor i EU till följd av sjukdomar som inte går att bota med antibiotika.

Det kan du som konsument göra

  • Välj svenskt. Försöka alltid kolla ursprungsmärkningen när du handlar kött, och välj kött från länder som använder minst antibiotika i sin djuruppfödning.
  • Fråga personalen. Äter du ute på restaurang kan det vara svårt att veta var köttet kommer från, om det inte anges redan på meny. Inför en vana där du frågar personalen om ursprungsland.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen