Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 24 februari 2016

Äta sopor – så blåser du liv i matresterna

Låt soporna växa och bli ny mat. Här är tio rester från köket som kan få en andra chans.

1. Låt citrongräset gro

Släng inte roten när du använt citrongräsets ätliga delar. Ställ roten i lite vatten. När den fått rötter planteras den i en kruka med jord och får växa till igen.

2. Gröna potatisar och skal

Potatisar som är gröna, för små eller bara skruttiga kan sättas i kruka och ge nya potatisar, också på fönsterbrädan. Om potatisarna skalas lite tjockare blir skalen goda ”chips”. Häll över lite olja och baka i ugnen.

3. Äppelskal och skrutt

Torkade äppelskal blir gott te och skruttarna kan förvandlas till äppelvinäger. Söta en halv liter vatten med 3 matskedar honung och lägg i ett halvt kilo äppelskruttar. Täck skålen med tyg och låt den stå i rumstemperatur och jäsa i 2-3 veckor. Få extra fart genom att hälla i en skvätt opastöriserad äppelcidervinäger. Rör om ofta. Sila bort frukten och låt stå och mogna ytterligare innan den hälls på flaskor.

4. Kapad kruksallad

Land.se visar hur du odlar kruksallad på fönsterbrädan.

Ge rötterna chansen en gång till. Plantera om rotklumpen i en kruka och vänta på nya blad.

5. Selleri och kål

Var rädd om rotskivan längst ner när du skär så kan du få fler nya blad av kål, pak choi och selleri. Man kan antingen låta stumpen stå i vatten eller sätta den i jord i en kruka.

6. Rödbetstoppar

Skär av den översta delen av rödbetan och plantera eller sätt i vatten. När nya blad växer fram blir de goda att blanda i sallad eller slänga i woken.

7. Morotsrester

Den lilla snutten högst upp kan få nya blad, ställ den med snittytan ner på ett fat med vatten och vänta. Bladen funkar till exempel mixade i en pesto.

8. Snuttar av gul, röd och grön lök

Skär löken så att den lilla rotplattan längst ner är oskadd. Den kan sedan stickas ner i jorden så att den skickar upp nya stänglar att äta. Rotstumpar från salladslök kan ställas ner i ett glas vatten.

9. Vitlök

Torra, vitlöksklyftor kan få nytt liv. Stick ner dem i jord och vattna eller ställ dem i vatten. Efter ett tag sticker gröna, vitlöksdoftande stänglar upp. Klipp över maten.

10. Stjälkar, ben och torra lökskal

Kvar efter middagen finns bara ben. Det är inte så bara. Koka buljong på dem, gärna tillsammans med torra lökskal, morotsskal och hårda stjälkar från kryddväxter och bladgrönt som också räddats från soporna.

 

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen