Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 9 november 2016

Brännland siktar på världens bästa cider med ny äppelodling

En helt ny äppelodling utanför Umeå ska leda till världens bästa cider. Och inte bara det, den ska ge nya jobb! Du kan vara med och stötta kampen för äpplena i norr.

Den världsberömda svenska cidern Brännland har fått många att skaka på huvudet och fundera på om det verkligen går att göra god cider så långt norrut som i Umeå. Men grundaren Andreas Sundgren Graniti har lyckats med det som många trodde var omöjligt, att skapa en svensk cider i världsklass, en cider som så sent som i höst utsågs till en av världens bästa.

Vill skapa en ny cider

Nu tar Brännland Cider nästa steg och satsar på äppelodling i Röbäcksdalen utanför Umeå och de bjuder in alla äppelintresserade att vara med i satsningen.

– Vi vill skapa en ny europeisk cider-terroir med potential att slå världen med häpnad och vi vill förändra bilden av norra Sverige som kallt och ödsligt. Vi vill hjälpa till att skapa och finnas i ett rikt landskap och ett gott liv, säger Andreas Sundgren Graniti.

Forskning ska leda till ny verksamhet

För att kunna genomföra satsningen har Brännland nu gått ut på crowdfunding-sajten Kickstarter där den som vill kan investera i projektet. De 1 00o planterade träden ska inte bara leda till god cider utan även gynna ny näring i bygden.

– I samarbete med SLU och Umeå universitet ska vi ta reda på hur man bäst och ekologiskt odlar äpplen i Västerbotten. Alla resultat som vi får fram ska delas fritt med alla som vill odla äpplen i norr och på så sätt bygga ny grön näring, ny turism och bidra till en sannare bild av vår del av landet, säger Sundgren Graniti.

Kolla in hur du stöttar projektet i den här filmen:

https://ksr-video.imgix.net/projects/2667395/video-718060-h264_high.mp4

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen