Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
dryck 25 november 2016

Julöl som passar bra till julmaten

Sugen på god julöl till julmaten? Här är några av de bästa från årets utbud, de har lanserats på Systembolaget och det är bara att botanisera bland stora och små bryggerier. Alla finns dock inte i alla butiker så vill man ha någon speciell så får man se till att beställa i god tid.

Bild 1/12
Bild 2/12
Bild 3/12
Bild 4/12
Bild 5/12
Bild 6/12
Bild 7/12
Bild 8/12
Bild 9/12
Bild 10/12
Bild 11/12
Bild 12/12

Den klassiska julölen är en lageröl av lite mörkare typ men inte alla är i samma stil. Här finns moderna varianter med lite mer humle och ale som går mot kaffe och choklad i både smak och doft. Vilken du väljer är så klart en smaksak!

Nils Oscar Kalasjulöl (11300) Nils Oscar, 5,2 %, 33 cl, 19:90 kronor
Siktar du på en öl som tar julmaten till nya höjder är detta ett särdeles bra exempel. Perfekt till julmaten med nötiga smaker, tydlig apelsinfrukt, syrligt pigga örtiga drag och en vacker beska som perfekt balanserar smakerna. Addera en härlig munkänsla, en vacker rödbrun färg och den snygga (jul)-röda etiketten och du har en vinnare.
5 av 5.

Nils Oscar Kalasjulöl. Foto: Systembolaget.

Mysingen Midvinterbrygd (11381) Nynäshamns Ångbryggeri, 6 %, 50 cl, 32:90 kronor
Nynäshamns ångbryggeri är en av de stora i den svenska ölbryggarkretsen och har betytt väldigt mycket för den öl som vi kan köpa idag. Den här favoriten är besynnerligt komplex OCH lättdrucken. Brunsvart färg med brunt skumtäcke, tydliga och fint nyanserade julkryddor i smaken och lätt rostade smaker som ger fin balans. Lätt chokladsötma men torrt avslut. Riktigt fin och bra till julmaten.
5 av 5.

Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri. Foto: Systembolaget.

Oppigårds Winter Ale (11320) Oppigårds bryggeri, 5,3 %, 50 cl, 27:90 kronor
Dalabryggeriet Oppigårds är mitt uppe i en rejäl expansion och inget tyder på att de kommer gå ifrån sin kvalitetsambition. Denna julölen har en självklar plats vid många julbord och det är fullt förståeligt. Matvänlig öl som klockrent spelar med sältan och sötman på det traditionella julbordet. Lite choklad och lite kaffe i smaken och tydlig humlebeska i avslutningen. Genuint bra!
5 av 5.

Oppigårds Winter Ale från Oppigårds bryggeri.

 

Ocean Julöl (31283) Oceanbryggeriet, 5,8 %, 50 cl, 32:50 kronor
Oceanbryggeriet brygger öl i brittisk stil och den här vintervärmaren (nja, kanske inte riktigt) är en finurlig, charmig och väldigt välgjord julöl med klart mat-tycke. Maltkropp som balanserar mot det fylliga, sötma som från mörkt socker, kaffe och choklad och en subtil beska. Ah, det här är bra!
5 av 5.

Ocean Julöl från Oceanbryggeriet.

Sigtuna Winter IPA Organic (11319) Sigtuna brygghus, 6 %, 33 cl, 22:90 kronor
En vinterpärla från Sigtuna, det är inte illa. Karamellig maltprofil, tydlig kolasötma och humlefrukt med aprikos som främsta smak. Uppföljande beska som är precis lagom för att inte spela huvudrollen och se till att balansen hålls på rätt nivå. En riktigt pigg julöl!
4 av 5.

Sigtuna Winter IPA från Sigtuna bryggeri.

Jämtlands Julöl (11382) Jämtlands bryggeri, 6,5 %, 33 cl, 22:90 kronor
Jämtlands bryggeri har varit med länge och det här är en välgjord, ganska enkel men god öl. Den tar avstamp i en nästan övertydlig maltighet, nötter och julvört i smaken och en finstämd sötma som liknar sirap med lite kola är antydd i botten. Avslut i en tydlig och balanserad beska.
4 av 5.

Jämtlands Julöl från Jämtlands bryggeri.

Sleepy Bulldog Winter Ale (11301) Gotlands bryggeri, 6,2 %, 33 cl, 20:50 kronor
Välgjord julöl från Gotlands första bryggeri, bra volymöl till julbordet. Tydlig grapefruktbeska, skön fruktighet och med en lätt antydd beska i eftersmaken. Funkar till det mesta av julmaten, lär gillas av många.
3 av 5.

Sleepy Bulldog Winter ale från Gotlands bryggeri.

Eriksberg Julbordslager (1960) Carlsberg, 0,5 %, 33 cl, 11:90 kronor
En klart drickbar alkoholfri (0,5 %) julöl och det är inte det sämsta. Tunn smak med lätt maltbotten och lätt fruktighet. Antydd beska. Bra till julbordet då den släcker törsten efter all sälta utan att göra huvudet snurrigt.
2 av 5.

Eriksberg julbordslager från Spendrups.

Remmarlöv The Red Carol Organic Winter Ale (31355) Remmarlöv gårdsbryggeri, 5,9 %, 33 cl, 24:40 kronor
Det lilla skånska bryggeriet Remmarlöv Gårdsbryggeri har siktat på en brittisk-amerikansk julöl och lyckats väl. Fin maltfruktighet med rena smaker som ligger mellan sirap och kola och en härlig beska som avslutar. Njutbar!
4 av 5.

Red Carol från Remmarlöv Gårdsbryggeri.

Kalla tiders ängöl (11378) Ängö kvartersbryggeri, 5,8 %, 50 cl, 32:90 kronor
Kalmar-bryggeriet Ängöl levererar fina öl och detta är en av deras finaste. Frukt, lakrits och choklad/kaffe i en finstämd, nyanserad variant som verkligen får smaklökarna att dansa i kombination med julmaten. Mysig och välkomponerad.
4 av 5.

Kalla tiders ängöl från Ängö kvartersbryggeri.

Vilken är din favorit till julmaten? Kommentera gärna!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen