Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
dryck 17 februari

Sahtipaja - suröl från Sätila gör succé

Sahtipaja är bryggeriet som går sin egen väg. När andra ofta brygger india pale ale satsar Sätilabryggaren Timo Krjukoff på mjöd och suröl. Nu siktar han på egen bar i en gammal smedja.

FOTO: Ronny Karlsson

Timo Krjukoff startade sitt bryggeri i garaget vid villan i Sätila för drygt två år sedan. Snabbt har han blivit populär, inte minst utomlands där hans öl vunnit flera fina priser.

Framför allt är det lite mer ovanliga stilar, mjöd och suröl till exempel, som uppskattas. Nyligen rankades han som en av världens bästa mjödtillverkare av den internationella ölsajten Ratebeer, en av de mest inflytelserika ölsajterna i världen.

– Jag får en massa ideer och då är det kul att prova dom, inte bara när det gäller mjöd.  Allt kanske inte blir fantastiskt men det mesta tycker jag har blivit helt okej, säger Krjukoff.

Suröl som lagras och får speciell smak

Produktionen av mjöd kombineras med bland annat suröl. Då handlar det om öl som ska lagras och på så sätt få sin speciella smak.

För detta ändamål har Krjukoff hyrt en gammal smedja i Strömma, tre kilometer utanför Sätila. Där ska han ha stora träfat där hans suröl ska utvecklas. Dessutom ska den mysiga smedjan byggas om till att bli en provsmakningsbar.

Till sommaren hoppas han kunna servera sina öl i små provglas till nyfikna gäster.

– Jag vill i gång så fort som möjligt. Men det är en del jobb med lokalen, jag måste dra in vatten och avlopp till exempel, säger Krjukoff.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen