Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
dryck 10 december 2016

Svensk öl serveras till gästerna på Nobelfesten

Det är inte alla som får komma på Nobelfest men tre svenska bryggerier tillhör de utvalda. Deras öl ska släcka törsten på Nobelgästerna.

FOTO: Joel Linderoth

Gästerna på Nobelfesten kommer från hela världen och att få äran att vara med bland dryckerna som serveras är inte det vanligaste. Men i år är det tre svenska bryggerier som tagit plats bland det överdådiga utbudet och det är en ära för bryggerierna.

– Det är jättekul! Ungefär som när jag fick in första ölet på Systembolaget, jublar Stefan Gustavsson på bryggeriet Mohawk från Göteborg.

Mohawk har bryggt en dubbelbock, en lite starkare lager, som kommer att serveras på efterfesten till själva kalaset. Ölen har bryggts åt studentkåren där kalaset är och Stefan Gustavsson har samarbetat med Uppsala-bryggeriet Slottskällan och låtit brygga ölen där.

Tar med många olika öl

Även ett av de andra representerade bryggerierna, skånska Klackabackens bryggeri, är lyckliga över att få vara med i Nobel-sammanhang.

– Vår medverkan är ett härligt kvitto på att vi levererar bra öl och att satsningen med det nya bryggeriet var helt rätt, säger Olof Olsson som är en av grundarna till Klackabackens bryggeri. Med oss tar vi en blandpall av Porter, Hallon Berliner, IPA och Pale Ale.

Gör experimentella öl

Olof Olsson berättar också att bryggeriet fortsätter med sin serie av experimentella öl och just nu håller på att testa en öl som bryggs med fudge, perfekt till jul (?).

Representationen på Nobel-festligheterna tror han kommer gå bra, det finns bara ett problem…

– Vår största utmaning är att hitta en frack till vår bryggeri-representant som kommer finnas på plats på lördag!

Laddade till max

Det tredje bryggeriet som är med på kalaset, Brygghuset Finn, kommer också från Skåne och är väldigt uppspelta inför kalaset.

– Killarna från bryggeriet är laddade till max och ser verkligen fram emot en oförglömlig upplevelse för vårt bryggeri!, säger Mats Hägerfors på Brygghuset Finn.

Brygghuset Finn fortsätter för övrigt att expandera och kommer i år att producera omkring 130 000 liter öl.

– Nästa år hoppas vi kunna brygga det dubbla, berättar Hägerfors.

Återstår att se om de många utländska gästerna kommer att gilla den svenska ölen och kanske se till att den kommer exporteras även utanför Sveriges gränser, precis som Nobels produkter en gång i tiden gjorde.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen