Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
dryck 27 november 2016

Svenska smaker i svenska öl

Hur smakar en svensk öl egentligen? Det går så klart inte att säga men några av de svenska bryggerierna har verkligen försökt att göra något väldigt svenskt av sina smaker. Rabarber, hallon och lakrits är några av ingredienserna - för att inte tala om granskott!

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Den moderna svenska ölens förändring har pågått i flera år nu och det verkar inte finnas någon hejd på smakförsöken. Lokala råvaror och lokala smaker ger smak till den svenska ölen – här är några riktigt fina exempel på öl med speciella smaker.

Kolla den här listan till exempel – spännande smaker från svenska bryggerier!

Spruce från Scandinavian Spruce brewery

Det engelska namnet till trots, det här är en svensk öl som bryggs med granskott. Granskotten plockas i skånska Degeberga, fryses ned och ölen bryggs sedan i bryggeriet Klackabacken alldeles i närheten. Lokala smaker så det förslår!
Men smaken uppskattas även på andra håll, export till USA och Tyskland står på företagets meritlista.

Sorbus från Trädskogens bryggeri

Hallon kanske inte låter som det vanligaste tillskottet i en ölbrygd men det är inte helt ovanligt. Småländska Trädskogens bryggeri gör en fin variant i stilen saison vars jästighet passar utmärkt för hallonsmaken. Piggt, komplext och väldigt matvänligt. Och hallonen är ekologiska och kommer från Finnerödja….

Sorbus Hallon från Tradskogens bryggeri.
Sorbus Hallon från Tradskogens bryggeri.

Bryggarens lakrits från Lilla Ölfabriken

Öl bryggd med lakrits, hur smakar det? Jo, bra! Det lilla Malmö-bryggeriet Lilla Ölfabriken gör den här varianten med lakritspulver och det blir en fin smakbrytning som kanske framförallt funkar fint till lite lätt brynta smaker – smak-kompisar deluxe. Testa!

Mariestads kolsvart inlandspilsner från Spendrups

Man kan också låta en känsla sätta smak på en öl. Stora bryggeriet Spendrups låter bryggaren gå loss på en öl som smakar Inlandsbanan (?) i bryggeriets satsning på att skapa olika smaker. Hur det smakar? Ja, den kallas Kolsvart inlandspilsner och släpps den 1 december så först då kan vi smaka. Ska bli spännande!

Cassis från Brekeriet

Skånska bryggeriet Brekeriet slog igenom för några år sedan med just den här ölen och den har fortsatt vara en favorit varje gång den kommer till bolagets hyllor. Cassis känner vi igen som svarta vinbär och vinbärssmaken är omisskännlig; syrlig, fruktig, frisk och väldigt, väldigt god.

A passion for gingers från Beerbliotek

Vi kanske inte kan prata om svenska smaker när det handlar om passionsfrukt och ingefära men bryggeriet är svenskt och finns i Göteborg. Deras smak-passion (!) är stor och den här kryddiga, friska, nyanserade och högst njutbara passion-ingefära-ölen kan få många att bli knäsvaga. Fördrink!

A passion for gingers from Beerbliotek.
A passion for gingers from Beerbliotek. Foto: Beerbliotek.

Ostronporter från Grebbestads bryggeri

Hur låter det med en öl bryggd på ostron? Inte det roligaste kanske? Då måste du tänka om för det blir faktiskt väldigt häftigt. Ostronen bidrar med komplexa smaker som passar perfekt till… ja, ostron!

Cherry wood från Dugges

Cherry betyder ju körsbär på engelska och det är just vad den här experimentella ölen innehåller. En kraftfull pjäs, imperial stouts tenderar ju att vara det, men med sprakande och fruktiga toner från körsbären. Dugges leker ofta med olika smaker nuförtiden och ofta blir det väldigt bra. Som här!

Rhubarb Red från Unibärsum

Rabarber kanske är den svenskaste smaken av de alla? Här låter 08-bryggeriet Unibärsum rabarber koka med i brygden och resultatet är ganska smakfullt även om man kanske inte skulle ta rabarber-tillsatsen om man inte kände till den. Även Brekeriet och Tempel brygghus gör öl med rabarber, bland annat har Tempel gjort en rabarber-IPA med Bryggverket. Fler borde prova – det blir ofta bra!

Poppels projekt 009 Imperial Saison från Poppels bryggeri

Kanske det finaste ölet av dem alla? Poppels bryggeri bad sina ölkunder om hjälp och samlade  in röda och svarta vinbär från nästan hela södra Sverige och bryggde sedan en imponerande öl i stilen saison. Snyggt sätt att sprida både smak-kärlek och öl-kärlek genom att gemensamt projekt. Finns några få flaskor kvar på bolaget.

Sugen på att testa ölen ovan? De finns att beställa på Systembolaget.

Och vilken är din favorit i öl-Sverige när det kommer till svenska smaker? Kommentera gärna!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen