Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 19 januari 2017

Fem fuskisar: Här är årets största matbluffar

Hur mycket bär är det i hallonläsken? Föreningen Äkta vara ska utse "årets mest vilseledande produkt" och fem varor tävlar om kalkon-priset – de här är nominerade.

Det är en brokig skara som föreningen Äkta vara har nominerat till årets matbluffar, saft, pepparkakor och smör bland annat. Nu är det upp till Sveriges konsumenter att rösta om vem som förtjänar det inte alls eftertraktade priset.

Förra årets ”vinnare” blev Valios laktosfri-märkta kefir. Den kostade fem kronor mer än den som inte märktes med laktosfritt, trots att de båda paketen hade exakt samma innehåll. Här är de fem produkter som nominerats till årets final. 

Här är de fem varorna. En ska röstas fram som vinnare av anti-priset.
Här är de fem varorna. En ska röstas fram som vinnare av anti-priset.

1. Eriks Bearnaise tryffel

I stjärnkocken Erik Lallerstedts sås utgör tryffeln 0,005 procent av såsen, och det mesta av smaken sägs komma ifrån ett aromämne.

2. Fjällbrynt Messmör lingon

Messmöret innehåller inte äkta lingon, utan en framställd lingonarom.

3. Loka Crush hallon

Hallonhalten i läsken uppnår 0,3 procent, medan de 14 procent juice som drycken består av i själva verket kommer från päron och äpple.

4. Annas Mandelpepparkakor

På framsidan avbildas mandlar, men smaken i själva produkten kommer enbart från aromämnen.

5. Knorr Mörk oxbuljong

Enligt föreningen är buljongen vilseledande då det som bör vara en huvudråvara i en oxbuljong – avkok från kött och ben – bara uppgår till 2,1 procent av produkten.

Varorna som ingår i omröstningen till årets mest vilseledande produkt har tagits fram av en jury som består av Mats-Eric Nilsson, Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft, matdebattören Christina Möller, samt Äkta Varas ordförande Björn Bernhardson. Här går du in för att rösta.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen