Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 29 december 2016

Gör det mesta av julskinkan – 3 läckra restrecept!

Nu reas julskinkan ut. Strimla, frys in och laga superbillig och läcker mat av den. Här är 3 enkla recept!

1. Pasta carbonara

julskinka-caerbonara

4 personer
500 g tagliatelle eller spagetti
300 g strimlad julskinka
1 gul lök
4 ägg
2 dl grädde
salt, svartpeppar
1/2 dl riven parmesanost

Så här gör du:

1 Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Hacka löken och stek den så att den blir mjuk. Lägg i den strimlade skinkan och och låt steka ihop med löken 1-2 minuter på medelhög värme.
3. Blanda ned lök och skinka i den nykokta pastan, i kastrullen på plattan. Knäck äggen och häll ned tillsammans med grädden. Rör om och krydda med svartpeppar och salt.
4. Servera med riven parmesan och ev grönsallad eller gröna ärtor.

2. Paj av broccoli och julskinka

julskinka-paj

4 personer

Pajskal:
75 g smör
2 1/2 vetemjöl
2/4 dl Kesella

Fyllning:
200 gram strimlad julskinka
300 gr broccoli
3 ägg
eventuellt 75 g ädelost
2 dl grädde 1 dl mjölk
salt, svartpeppar

Så gör du:
1. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt i hop degen. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen i en halvtimme.
2. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen, och ta sedan ut. Sänk temperaturen till 175 grader.
3. Koka broccolin lätt, i 3-5 minuter beroende på hur stora buketterna är. Sila av och kyl snabbt.
4. Lägg sedan broccolin och den strimlade skinkan i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar – och häll över pajskalet,
5. Grädda i ugnens nedre del i 30-235 minuter. Servera med sallad.

3. Makaronipudding med julskinka

julskinka-gratang

4 personer

4 portioner nästan färdigkokta makaroner
1 purjolök, strimlad
200-300 g strimlad julskinka
3 ägg
4 dl mjölk, 3-procentig fetthalt
2-3 dl riven ost
salt, svartpeppar

Så gör du: 

1. Koka makaronerna nästan klara, de ska ha tuggmotstånd. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Stek den strimlade skinkan och purjolöken i ett par minuter och lägg i en smord ugnsform tillsammans med makaronerna.
3. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en skål och häll över makaroniröran. Strö riven ost över. Grädda i 30- 40 min tills äggstanningen har stelnat och osten fått färg.

Läs mera om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen