Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 9 februari 2017

Gotland satsar på 100 procent närodlad pasta

Många soltimmar och kalkrik jord. Det är förutsättningar som har förvandlat drömmen om pasta tillverkad av svensk durumvete till verklighet.

Nu har drömmen om svensk pasta tillverkad av svenskt durumvete blivit verklighet.

Det är Kungsörnen som lanserar den första helsvenska pastan.

Durumvetet som pastan är tillverkad av är närodlat på östra Gotland. Det det är öns kalkrika jord tillsammans med många soltimmar sommartid som har skapat förutsättningar för gotländska lantbrukare att skörda durumvete av hög kvalitet.

Kräsen gröda

– Att äntligen få skörda durumvetet var en fantastisk känsla. Durumvete är en kräsen gröda, så det är historiskt att gotländska lantbrukare står bakom Sveriges första storskaliga skörd av durumvete, säger Mika Pettersson, veteodlare i Lau.

Han är en av 65 lantbrukare som har testodlat och utvecklad durumodlingen. Det har tagit dem 16 år att få fram en högkvalitativ gröda som ger pastan den rätta smaken och strukturen.

Det gotländska durumvetet skickas efter skörd till Lantmännen Cerealia i Järna som tillverkar själva pastan.

Odlas vid Medelhavet

Durum är en traditionell medelhavsgröda men odlas även i Indien och Nord- och Sydamerika. Förutom till pasta används durumvete till att framställa couscous.

Durumvete är ett hårt vete med en glasig kärna och det är denna kärna som ger pastamjölet optimal struktur. Detta, tillsammans med den höga proteinkvaliteten, gör att pastan behåller sin spänst och sitt tuggmotstånd, så kallat al dente.

Källa: Lantmännen, Kungsörnen

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen