Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 20 februari

Han avslöjar hemligheten bakom världsberömda Hernö Gin

Målet var kaxigt: Att producera en dryck i världsklass. Men att Hernö Gin efter tre år skulle tillverka Europas mest prisbelönta gin kunde inte ens grundaren Jon Hillgren drömma om.

Bild 1/2
Bild 2/2

Vintern har kommit av sig i den del av landet som hör till Höga Kusten. Här och var står de låga enbuskarna som svarta troll i skogsbackarna.

Här, i ett rött hus med vita knutar ligger Hernö Gin som enligt experterna tillvekar världens bästa gin. Foto: Frida Sjögren
Här, i ett rött hus med vita knutar, ligger Hernö Gin som enligt experterna tillverkar världens bästa gin. Foto: Frida Sjögren

I Dala tar Jon Hillgren emot i röda hus med vita knutar. På insidan blänker det av koppar och det doftar härligt – av skog! Från de bägge handslagna kopparpannorna, Kierstin och Marit, puttrar det hemtrevligt.
Men här det är inte svart kokkaffe som gäller utan ofärgad gin av bästa kvalitet.
– Efter skolan flyttade jag till London och jobbade som bartender. Det var då jag upptäckte ginet som dryck, säger Jon Hillgren, grundare, ”master distiller” och vd för aktiebolaget Hernö Gin.

Närhet till naturen

Jons intresse för drycken låg där och grodde under de år han utbildade sig till statsvetare, träffade sin Johanna, jobbade för Exportrådet i Saudiarabien, blev pappa och så småningom flyttade hem till Härnösand med familjen.
Under de åren blev det mängder med provsmakningar, gin-studier och besök i destillerier världen över. 2011 grundades slutligen bolaget.
– Då hade familjen hittat det perfekta huset i den rätta miljön här i Dala. Här fanns lugnet och närheten till naturen. Dessutom fanns både utrymme och möjlighet att bygga ett destilleri.

Kvinnokraft från 1600-talet

En 80 kvadratmeter stor lokal byggdes och en handslagen kopparpanna från Tyskland införskaffades. Den fick namnet Kierstin efter en kvinna som bott på gården på 1600-talet.
Bolaget fick tillverkningstillstånd och kunde inviga anläggningen hösten 2012. Beträffande kontakten med diverse tillståndsmyndigheter har för övrigt Jons bakgrund som statsvetare varit en stor tillgång.
– De första flaskorna kunde lämna destilleriet i Dala i december 2012 och första exporten skedde året därpå.

Smak av källvatten och lingon

Byn Dala ligger strax väster om Härnösand i Ångermanland och är en del av världsarvet Höga Kusten. Det finns ytterligare tre hushåll i byn och de flesta har sina jobb inne i Härnösand.
I Dala finns också det viktiga källvatten av god kvalitet som används i produktionen av Hernö Gin.
– Den gin vi producerar är inspirerad av naturen och den plats vi finns på, säger Jon som väljer sin ekologiska kryddning med exempelvis lingon och älgört med omsorg.
De som besöker bränneriet i Dala charmas av platsen.
– De brukar förvånas hur litet allt är, men det är också exotiskt. Det har hänt att vi sett älgen från bränneriet när vi haft besök. Det är stort för många av de internationella gästerna.

Gala i London

Fyra år efter premiären finns numera Hernö Gin i sexton länder. I Sverige finns flaskorna på hyllan hos 150 av 400 Systembolagsbutiker, samt hos otaliga restauranger. 60 000 flaskor lämnar årligen bränneriet i Dala och man har under det senaste året haft 2 000 intresserade besökare.
– Ingen kunde bli gladare än jag när vi i år utsågs till ”Gin producer of the Year” och samtidigt ansågs erbjuda den gin som resulterar i världens bästa Gin & Tonic vid samma prestigefyllda gala i London, säger Jon.

Allt görs för hand

Det tog några månader i starten och många glada kvällar tillsammans med hågade provsmakare att få fram rätt smak, men uppenbarligen har Jon den rätta näsan.
– Det gäller ju att få fram en smak som gillas av många. Den ska var bred men ändå sticka ut, säger Jon.
Han menar att mycket av framgången handlar om att låta processen ta tid.
– Från urvalet av kryddor till att hitta det perfekta receptet. Vi destillerar exempelvis spriten två gånger. Först för att ge den en rund och mjuk smak, och sedan tillsammans med kryddorna för smaksättning. Allt sker för hand och med mycket omtanke.

Döpt efter svärmor

Ganska snart insåg Jon att man byggt för litet och för två år sedan utökades med ytterligare 240 kvadratmeter och den lite större kopparpannan Marit, döpt efter svärmor, införskaffades.
– Vi skulle i dagsläget kunna producera fyra gånger så mycket med den utrustning vi har och vi skulle kunna ta emot fler besök, men vi vill växa långsamt och kontrollerat.
– Om några år har vi troligen byggt ut igen och anställt fler. Men vi vill behålla det hantverksmässiga. Det är ju lite speciellt att mamma märker och numrerar varje flaska för hand.
Jon har ett lugn i sig, men pratar fort och har ett inbyggt driv. Idéerna tycks vara många.
– Så mycket kan jag säga om framtiden för Hernö Gin – det finns mycket som är ogjort.

Europas mest prisbelönta gin

• Hernö Gin grundades 2011 av Jon Hillgren, som Sveriges första och världens nordligaste gin-bränneri.
• Hernö Gin är Europas mest prisbelönta Gin och utsågs 2016 till ”Gin producer of the Year” och ”Worlds best Gin and Tonic” vid International Wine and Spirits Competition, (IWSC) prestigefyllda gala i London. Detta i konkurrens med 150 destillerier från hela världen och en bedömning av 400 experter.
• Delägare var från start Jon och Johanna Hillgren, Elin och Mathias Sahlman samt Johan Stenberg. Efter ett par nyemissioner har bolaget numera ytterligare 500 delägare.
• Destilleriet ligger i byn Dala, utanför Härnösand i Ångermanland, Höga Kusten.
• Ingredienserna som används är ekologiska.

Så görs Hernö gin

Alla ingredienser som används vid smaksättningen av Hernö Gin; enbär, älgört, lingon, korianderfrön, kassiabark, svartpeppar, vanilj och citronskal, är ekologiska. Foto: Frida Sjögren
Alla ingredienser som används vid smaksättningen av Hernö Gin; enbär, älgört, lingon, korianderfrön, kassiabark, svartpeppar, vanilj och citronskal, är ekologiska. Foto: Frida Sjögren

• Basen utgörs av 96-procentig ekologisk vetesprit som inhandlas från Italien.
• Spriten destilleras sedan om tillsammans med kryddorna innan det späds med vatten från egen källa.
• Ingredienserna är ekologiska och består av enbär, älgört, lingon, korianderfrön, kassiabark, svartpeppar, vanilj och citronskal. Jon ansvarar för kryddningen och är den som vet de exakta proportionerna.
• Destilleringen tar totalt 28 timmar. Från denna bas producerar fyra sorters gin. En London Dry, en starkare Navy, en Old Tom med tillsats av honung, samt en Juniper Cask som lagrats på enfat

Jons gin har satt Dala på kartan

Alla ingredienser som används vid smaksättningen av Hernö Gin; enbär, älgört, lingon, korianderfrön, kassiabark, svartpeppar, vanilj och citronskal, är ekologiska. Foto: Frida Sjögren
Hantverksmässigt producerad och prisbelönt. Hernö Gin finns i fyra varianter. Foto: Frida Sjögren

Namn: Jon Hillgren
Ålder: 37 år.
Familj: Fru Johanna, samt barnen John 11 år, Arvid 7 år och Siri 1 år.
Bor: I Dala utanför Härnösand i Ångermanland.
Djur på gården: En tupp och fem hönor.
Utbildad till: Statsvetare.
Arbetar som: Ginproducent, ”master distiller” och vd för Hernö Gin.
Uppskattar: God mat i kombination med god dryck.
God egenskap: Ett stort driv för det jag tycker om. Det sägs att han är begåvad med en speciell gin-gen.
Om framgångarna med Hernö Gin: Jag ville göra en gin i världsklass. Men kunde bara drömma om att det skulle gå så fort att nå toppen.
Så har orten påverkats: Jon och Gin har fått ett stort stöd från hela regionen och känner ett stort engagemang från Härnösandsborna. Ginälskarna på orten har blivit fler och för utsocknes ginälskare har Härnösand och lilla Dala hamnat på kartan.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen