Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 12 december 2016

Koll på kolan! Så lyckas du med din hemgjorda kola

Du behöver 5 tips för att lyckas med kolan. Här får du dem!

FOTO: Istock

4 nödvändiga tips för att lyckas med kolan

1. Kastrull

Vill du undvika att kolan bränns vid så använd en tjockbottnad kastrull.

2. Temperatur

Temperaturen är grundläggande för hur kolan blir. Lägre temperatur ger lösare kola, högre ger fastare och segare konsistens. En kökstermometer är ett utmärkt hjälpmedel. Har du ingen så kan du göra ett kulprov istället.

3. Koktid

Följ inte slaviskt koktiden i receptet. Se det mer som en fingervisning. Koktiden påverkas av kastrullens storlek. I en stor, vid kastrull går det snabbare. Använder du en liten och hög tar det längre tid.

4. Kulprov

När smeten har kokat ett tag börjar den tjockna och bubblorna i kastrullen blir större. Nu är det dags att göra kulprovet.

Gör så här: Fyll ett stort glas med kallt vatten. Ta upp en tesked smet och droppa försiktigt ner den i vattenglaset. Fiska direkt upp smeten med fingrarna. Om du kan rulla den till en liten boll är kolasmeten klar. Vill du ha lös kola ska bollen vara lösare, vill du ha segare kola ska bollen vara fastare. När du är nöjd med konsistensen så ta omedelbart kastrullen från plattan.

5. Blank och len

Vill du ha en perfekt blank kola med len konsistens som inte knastrar mellan tänderna ska du ha lite glykos i receptet. Glykos förhindrar att sockret bildar kristaller. Säljs på apotek eller i livsmedelsbutiker som glykossirap.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen