Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 12 maj 2017

Kul tävling: skapar du Sveriges nya favoritkaka?

Hur smakar Sveriges godaste kaka - som är helt ny? Ja, det är frågan när en ny svensk kakfavorit ska se dagens ljus. Är det du som ligger bakom receptet?

Det är Lantmännen som siktar på att ta fram en ny kaka med underbar smak och för att göra det tar man hjälp av hela svenska folket. Den nya småkakan kommer få namnet lärkruta och det finns en dubbel mening med namnet.

– Lärkrutor gynnar den biologiska mångfalden och är ett av odlingskriterierna i vår odlingsmetod. De öppna ytorna lockar solälskande insekter och spindlar som blir mat till den hotade sånglärkan. Vår baktävling är ett sätt att belysa en viktig fråga – på ett kul och gott sätt, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, som hoppas på en seg lärkruta i choklad.

Lärkrutor räddar sånglärkor

Begreppet lärkruta kommer från organisationen Birdlife Sverige och de senaste åren har man jobbat intensivt med att få uppmärksamhet till lärkrutornas betydelse för fåglarna.

– I Sverige har tre av fyra sånglärkor försvunnit under de senaste 35 åren, men ett effektivt sätt att förändra situationen har visat sig vara att anlägga lärkrutor – små osådda rutor i åkern där sånglärkorna kan hitta mat, säger Sönke Eggers på BirdLife Sverige.

För att vara med och tävla ska du publicera ditt recept med bild och beskrivning på Instagram med hashtag #lärkruta. Du kan även publicera ditt bidrag på Lantmännens Facebook-sida. Du hittar allt om tävlingen här.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen