Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 2 december 2016

Mjölkbönderna startade mejeri: ”Vi satsade på ostkaka från Halland”

Bengt Erlandsson och Lennart Svenäng är mjölkbönderna som startade mejeri. Med hjälp av sin prisade halländska ostkaka har de hittat ett sätt att överleva.

Bild 1/5 FOTO: Sussi Stamming 
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Mejeri är inte ordet som dyker upp när man kör förbi den lilla träbyggnaden i Källsjö inte långt från Ullared i Halland. Det ser mer ut som en lite större villa. Men innanför väggarna råder högtryck när tusentals ostkakor ska bli färdiga inför nästa leverans. Hela morgonen har ägnats åt att knäcka 500 ägg för hand och hacka mandel med skalen på. Mjölken från de egna korna har värmts och löpe har tillsatts för att sedan under 40 minuter bli färdigt.

– Fast de har bara 20-25 minuter på sig att knäcka äggen, annars går det för långsamt, skrattar Bengt Erlandsson, som har sin son Mikael och dotter Linnea i arbete idag.

”Som att svära i kyrkan”

Bengt och kompanjonen Lennart Svenäng har varit mjölkbönder i runt 30 år och gått igenom många perioder då de funderat på att lägga av, mest på grund av mjölkpriset.

Familjeaffär. Linnea portionerar ut smet tillsammans med sin bror Mikael.
Familjeaffär. Linnea portionerar ut smet tillsammans med sin bror Mikael.

En av dessa gånger var för ungefär tio år sedan, men med en puff från hushållskonsulenten gjorde de tvärtom. De satsade istället för att lägga av och började tillverka ostkaka, halländsk ostkaka.
– Det fanns ju inte innan och för en smålänning var det som att svära i kyrkan, förklarar Bengt.

Knaprigare ostkaka

De letade fram flera gamla recept i kokböcker de hade hemma och med hjälp av sina familjer som testpanel gick de till verket.
– Vi fick göra några omgångar innan vi hittade rätt.

Några av ostkakorna från Källsjö mejeri har smak av kardemumma eller citron.
Några av ostkakorna från Källsjö mejeri har smak av kardemumma eller citron.

Resultatet var en ostkaka med mer struktur och lite kraftigare, knaprigare smak. Långt från hälsingeostkakan, som är mer helt slät, och mer lik den småländska med mandlar, ägg, grädde och socker.

– Fast vår är godare, med mer tuggmotstånd, intygar Lennart.
– Vi kramar ur vasslen från ostmassan för hand och det tillsammans med att vi låter skalen vara kvar på mandlarna är nog det som gör att konsistensen och smaken blir annorlunda och mer kraftfull.

Smaksatt med citron

Själv har han mest ätit den vanliga ostkakan till jul och det faktum att han numera tillverkar själv har inte ändrat på detta.
– Det är lagom. Jag gillar den varm med saftsoppa, säger han och Bengt nickar.
Mikael håller inte riktigt med.
– Glass och sylt ska det vara, säger han.

Högtryck! Gunilla, Lennarts fru, rör om i grytorna.
Högtryck! Gunilla, Lennarts fru, rör om i grytorna.

Mikael är också en anhängare av apelsinvarianten som de gjorde under en period. De andra skakar på huvudet.
– Den gillade jag inte. Men vi har fortsatt med citronsmak. Den är populär, berättar Lennart.
– Och kardemummaostkaka till jul.

Svårt att få hyllplats

En sak är säker, varken Lennart eller Bengt hade varit mjölkbönder idag om de inte startat sitt lilla mejeri.
– Det är många som slutat här omkring. Det var tur att prova på något annat än bara leverera mjölk. Nu får vi köpa in mjölk från andra gårdar också för att täcka vårt behov, berättar Lennart.

För två-tre år sedan började Källsjö mejeri att även producera mjölk, grädde, a-fil, och ost. Snart hoppas man dessutom på att kunna erbjuda yoghurt i olika smaker.
Det svåra har varit att få hyllplats hos butikerna som redan översvämmas av produkter från olika mejerier – och dessutom havre- och sojaprodukter.
– Här runt omkring går det bra, men längre bort anses man inte riktigt lokal längre.

Prisat recept

Men de tänker fortsätta föra ut sitt namn och sina produkter och ostkakan står i centrum. Linnea har koll på fyllningen av kartonger, kontrollväger dem ibland och sätter sedan in i ugnen tills ostkakan är gyllene i färgen. Det är ett hantverk med många steg.

– Vi fick fem gafflar av fem i en välkänd mattidning och då var man ju stolt, säger Bengt.

Han och Lennart ska snart tillbaka till korna och jobbet på gården. Mejeriet är i säkra händer hos Lennarts fru Gunilla, Bengts barn Linnea och Mikael. Ibland jobbar dessutom några av de andra barnen och Bengts fru Siv.

”Vi fick fem gafflar av fem i en välkänd mattidning och då var man ju stolt”
”Vi fick fem gafflar av fem i en välkänd mattidning och då var man ju stolt”

Det är en familjebusiness med både mejeri, gårdar och ett litet kafé i samma byggnad som ostkaketillverkningen.

– Man kan sitta och titta på hur det går till rakt in genom fönstret, säger Lennart och håller ett öga på arbetet.
– Det har bara hänt en gång att någon misstog salt för socker, skrattar han.

Småskaligt. Källsjö mejeri är ett av våra allra minsta i landet.
Småskaligt. Källsjö mejeri är ett av våra allra minsta i landet.

Källsjö mejeri – en familjeaffär

Namn: Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson
Ålder: 57 och 67 år
Driver: Källsjö mejeri + varsin gård på 45 kor vardera
Bor: I Källsjö utanför Ullared
Familjer: Lennart är gift med Gunilla och har barnen Pernilla, Anders, Niklas och Patrik. Bengt är gift med Siv och har barnen Linnea, Mikael, Magnus, Daniel och Simon.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen