Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 16 december 2016

Ny undersökning: Din diet kan avslöja vilket parti du röstar på

Det finns ett samband mellan vad du äter och vilket parti du röstar på. En ny undersökning visar att både LCHF och laktosfritt avslöjar mer om dig än du trodde.

Bild 1/2 FOTO: Pressbild
Bild 2/2

Det är Livsmedelsföretagen som gått ut och frågat 1 100 svenskar om matvanor och partisympatier. Resultaten är både förväntade och förvånade.

– Mat och identitet hänger ihop. Vi tror att maten spelar spelar en större roll för identitetsbyggande i dag än tidigare, säger Fredrik Torehammar vid Livsmedelsföretagen.

Den dieten gillar sverigedemokraten

Fyra av tio svenskar följer, eller försöker följa, minst en diet i dag. Sverigedemokrater följer LCHF-dieten i klart högre utsträckning än övriga väljargrupper.

– Det kan bero på att en övervikt av män röstar på partiet, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef vid Livsmedelföretagen.

Mest vegetariskt till vänster

Vegetarisk kost fortsätter att vara populärt, särskilt bland yngre personer. Nästan var femte person mellan 18 och 39 år är vegetarian eller vegan i dag. Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljare följer tydligast den vegetariska trenden.

– Det var kanske inte så jätteförvånande, jag tänker på det att fler miljöpartister uppgav att de äter vegetariskt, säger Jimmy Sandell.

Vad som inte var lika förväntat var att miljöpartister också följer 5–2-dieten i högre utsträckning.

Socialdemokrater sticker ut på ett sätt

Socialdemokraternas väljare utmärker sig genom att fler väljer laktosfritt. Exakt hur det sambandet uppstått kan undersökningen inte riktigt förklara, men det kommer att talas om saken i Livsmedelsföretagens podcast ”Feeder”.

– Vi hade Göran Greider på besök i ett tidigare avsnitt, men jag har för mig att han drack kaffet svart, konstaterar Fredrik Torehammar.

Frågan om hönan eller ägget

Matens roll för identiteten sägs vara större i dag än tidigare.

– Det är lite som med vilken musik man gillade som ung. Att beskriva sig som en musikalisk allätare var inget man ville göra, säger Fredrik Torehammar.

Han passar också på att understryka skillnaden mellan samband och orsak. Det är alltså fel att dra slutsatsen att en viss diet påverkar åsikterna i någon särskild riktning.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen