Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 16 februari

Ny undersökning: Ungdomar väljer svenskt kött – eller är vegetarianer

Allt fler ungdomar väljer bort kött. Men ska det vara kött ska det vara svenskt. Det visar Ungdomsbarometerns nya undersökning om ungdomars attityd till kost och hälsa.

70 procent av svenska ungdomar mellan 15 och 24 år tycker att det är viktigt att köttet de äter är svenskt. Det visar Ungdomsbarometerns nya undersökning om ungdomars attityd till kost och hälsa. Visserligen ökar antalet unga som väljer bort kött men de som väljer att äta kött är noga med ursprunget.

Allt fler vegetarianer

Undersökningen visar vidare att 9 procent av ungdomarna är vegetarianer. Det är en stor ökning jämfört med 2009 då 3 procent var vegetarianer. Bland tjejerna är i dag 13 procent vegetarianer.

– Mat har under alla tider varit en central del i människors identitetsbygge. Och det är tydligt att dagens tonåringar bygger mycket av sin identitet kring vad de äter och inte äter, säger branschorganisationen Svenskt Kötts vd Elisabet Qvarford.

När det ska vara kött ska det vara svenskt, tycker svenska ungdomar.
När det ska vara kött ska det vara svenskt, tycker svenska ungdomar.

Självklart att påverka

Ungdomarna är ofta medvetna livsmedelskonsumenter men vänner och profiler på nätet är viktigare som inspiratörer än forskare och andra experter.

Och om någon hade trott att ungdomar tappat tron på att kunna påverka sin omgivning så är det dags att tänka om. Inte minst när det gäller maten hemma. Undersökningen visar nämligen att är det en självklarhet för 7 av 10 unga att vara med att bestämma om vad som ska handlas och serveras hemma på köksbordet. Och när ungdomarna får bestämma är det allt mer hälsosamt, miljösmart och ansvarsfullgt som gäller.

– Ungdomsbarometerns undersökning ger oss goda insikter om ungdomars attityder till kost och hälsa. Den lägger grund för hur vi kommer att kommunicera om kött och kostvanor framöver, säger Svenskt Kötts vd Elisabet Qvarford.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen