Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 28 mars

Palmolja kan orsaka cancer - gränsvärden på gång

Den omdiskuterade palmoljan riskerar att orsaka cancer och Livsmedelsverket arbetar nu med att sätta gränsvärden för konsumenter. Men verkets arbete kritiseras av matkedjorna.

Palmolja finns i vissa av våra mest populära matvaror, kakor och snacks bland annat, och Livsmedelsverket håller på med en kartläggning för att kunna ge rekommendationer på gränsvärden. Men matkedjorna i Sverige tycker att arbetet går för långsamt och att informationen är för otydlig, vilket gör att konsumenterna riskerar att drabbas.

Sedan förra året har den europeiska livsmedelsorganisationen EFSA gått ut med en varning om att inte äta för mycket palmolja och det svenska Livsmedelsverket har sedan dess följt utvecklingen och väntar på rekommendationer från EFSA och WHO.

Skälet till varningen från EFSA är att den raffinerade palmoljan anses kunna ge upphov till cancer.

– Det är viktigt att konsumenterna kan lita på att maten är säker. Nu ska vi ta reda på vad produkterna på den svenska marknaden innehåller för att kunna vidta rätt åtgärder sa Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, när EFSA gick ut med sin varning förra året.

Matkedjor kritiserar Livsmedelsverket

Men den varningen har de svenska livsmedelsbutikerna missat.

– För oss står självklart säkerheten i första rummet men vi har inte fått någon information alls från Livsmedelsverket, säger Louise König som är hållbarhetschef på Coop till Svenska Dagbladet som uppmärksammat EFSA:s riktlinjer.

Coop och de andra stora matkedjorna jobbar nu för att få bort produkter med palmolja från butikshyllorna men riktar kritik mot Livsmedelsverket om att de inte gått ut med tydliga riktlinjer tidigare.

– Vi följer Livsmedelsverkets och EU-kommissionens rekommendationer och inväntar nu mer information från dem. EFSA och EU-kommissionen måste enas om gränsvärden för att vi som livsmedelsföretag ska kunna agera och utveckla produkter som är bra, säger Claes Salomonsson som är presschef på Axfood, till Svenska Dagbladet.

Vill du veta om ditt favoritsnack innehåller palmolja så är det bara att kolla på innehållsförteckningen, den ska vara deklarerad där enligt lag.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen