Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 1 december 2016

Så fixar du en smarrig glöggfest – 7 snabba recept

Rosévinsglögg, pepparkaksgrissini och saffransbiscotti! Bjud vännerna på nya smaker på glöggfesten. Här får du sju lättlagade och ­spännande recept!

Bild 1/2
Bild 2/2

Pepparkaksgrissini med ädelostsdipp

7 snabba recept till din glöggfest.

Du behöver:

1 paket färdig pepparkaksdeg (500 g)
200 g ädelost
1 ½ dl crème fraiche
100 gram Philadelphiaost

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Kavla ut degen och skär remsor som är cirka 2 centimeter breda. Rulla remsorna så de får en rundare avlång form.
3. Lägg remsorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.
4. Mixa ädelost, crème fraiche och Philadelphia till en röra och använd som dipp till.

Saffransbiscotti med choklad

7 snabba recept till din glöggfest.

Du behöver:

100 g smör
1 kuvert saffran
1 ½ dl socker
3 ägg
6 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g hackad mandel
50 g hackad mörk choklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, låt svalna lite.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör ned äggen i smöret och därefter de torra ingredienserna.
4. Arbeta ihop till en smidig deg. Rulla ut till tre rullar som du lägger på bakplåtspapper på en plåt.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut dem och sänk samtidigt temperaturen i ugnen till 100 grader.
6. Skär längderna i sneda bitar som du låter ligga kvar på plåten, försök gärna sära lite på bitarna.
7. Ställ tillbaka in i ugnen ytterligare 20 minuter. Stäng av värmen och låt skorporna stå kvar och torka på eftervärme.

Roséglögg med saffran

7 snabba recept till din glöggfest.

Du behöver:

1 flaska torrt rosévin
1 ½ dl strösocker
1 påse glöggkryddor
½ gram saffran

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda upp och sjuda i 2 minuter.
2. Låt blandningen svalna och ställ den sedan i kylskåp över natten.
3. Sila glöggen och häll upp på ren flaska. Drick den varm eller kall.

Parmalindade dadlar

7 snabba recept till din glöggfest.

 

Du behöver:

25 dadlar
100 g parmaskinka (eller annan lufttorkad skinka)

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Dela skinkan i smala remsor. Linda in dadlarna i skinkan.
3. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grilla dem i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.

Inbakade kryddkorvar

7 snabba recept till din glöggfest.

Du behöver:

Ett paket smördegsplattor
5 kryddiga korvar av tjock modell
dijonsenap
1 ägg

Gör så här:

1. Kavla ut smördegsplattorna till tredubbel storlek.
2. Bred ett tunt lager med dijon­senap på smördegen.
3. Lägg på en korv på varje degplatta och rulla in korven. Lägg korvpaketet med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Pensla paketen med uppvispat ägg, grädda i ugn på 200 grader i cirka 15 minuter tills de fått fin färg.
5. Ta ut plåten och låt svalna, sätt sedan in plåten i kylen i ca 30 min.

Laxsnittar

7 snabba recept till din glöggfest.

Du behöver:

Cirka 30 bitar
5 tunnbröd
400 g Philadelphiaost
½ tub pepparrotsvisp
5 stora skivor, kallrökt lax
dill
salt, peppar

Gör så här:

1. Blanda Philadelphiaosten och pepparrotsvispen med dill, salt och peppar.
2. Bred blandningen på tunn­bröden och lägg en laxskiva på varje bröd.
3. Rulla ihop till rullar, plasta in och ställ dem i kylen i 30 minuter.
4. Ta ut och skär upp snittar och ställ dessa på högkant på ett fat.

Minipajer med ädelost

7 snabba recept till din glöggfest.

Du behöver:

Cirka 15 pajer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
10 körsbärstomater
4 ägg
3 dl grädde
salt
svartpeppar
3 dl riven ädelost

Gör så här:

1. Blanda ihop vetemjöl, smör och vatten till en deg.
2. Kavla eller tryck ut degen i 15 aluminiumformar. Ställ formarna i kylen i cirka 30 minuter.
3. Sätt på ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar.
4. Skär körsbärstomaterna i bitar. Skär osten i småbitar, lägg i ost och tomater i formerna och häll över äggblandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen