Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 7 december 2016

Så lyckas du med knäcken! Här är alla knep du behöver

Kulprovet, formknepet, plåttrixet. Här är bästa tipsen för att lyckas med knäcken. Smart, enkelt, genialiskt!

FOTO: Istock

1. Välj rätt kastrull

Vill du undvika att knäcksmeten bränns vid så använd en tjockbottnad kastrull.

2. Gör kulprovet

Om du inte har en kökstermometer så går det lika bra med kulprovet. När smeten har kokat ett tag börjar den tjockna och bubblorna i kastrullen blir större. Då är det dags att göra kulprovet.

Gör så här: Fyll ett stort glas med kallt vatten. Ta upp en tesked smet och droppa försiktigt ner den i vattenglaset. Fiska direkt upp smeten med fingrarna. Om du kan rulla den till en liten boll är kolasmeten klar. När du är nöjd med konsistensen så ta omedelbart kastrullen från plattan.

3. Ställ formarna stadig

Pensla olja på plåten så slipper du formar som välter.

4. Häll med en sirapsflaska

Det här smarta tipset på hur man häller smet i formarna utan klet kommer från läsaren Nia Van Alphen DeVeer:

– Använd en sirapsflaska och en handduk om, skriver hon.

Gör så här: Ta hjälp av en tratt och häll knäcksmeten i en tom sirapsflaska. Sedan är det lätt att hälla ner smeten i formarna. Håll i flaskan med hjälp av en uttjänt handduk. När du är klar är det bara att kasta den.

5. Spritsa smart

Läsaren Frida Johansson tipsar om den här snitsiga knäcktratten som kan stängas, vilket gör det enklare att portionera ut smeten.

– Det bästa jag skaffat, superenkelt att fylla och forma numera, skriver hon.

6. Smarta plåten!

Om du har kroknat helt på pappersformar finns smarta knäckplåtar av silikon att köpa.

7. Enklare med bräck

Häll ut smeten som ett bräck i stället för att krångla med formar. Toppa med till exempel havssalt. Supergott!

8. Så rengör du plåten

Använd en skrapa avsedd för att göra rent spishällar för att få bort knäcksmet från plåten.

9. Så rengör du kastrullen

Diska kastrullen som du har kokat knäck i med kokande vatten så smälter smetkletet bort lätt som en plätt.

Tips! Förvara färdig knäck och kola torrt och svalt i en burk med lock, då kan den hålla sig i upp till tre månader.

Läs mera om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen