Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 16 maj

Sparris - allt du behöver veta om det vita guldet

Ett säkert vårtecken behöver inte vara grönt, det kan vara vitt också ! Här är allt du behöver veta om vårens delikatess sparris. 

Visst är sparris gott! Men hade du koll på det här om den sparris?

Mest grönt i Sverige

I Sverige odlas mest grön sparris som inte är lika väderkänslig som den vita. De spröda skotten är fulladdade med nyttigheter och dessutom otroligt delikata.

Flera hundra arter sparris

Sparris är oftast vit eller grön och det finns över hundra kända arter. Grön sparris skördas ovanför jorden och vit under jord. Den vita behöver skalas medan den gröna är mjuk. Sparris är en kalorisnål grönsak men ger ändå bra mättnadskänsla.

Bra för kroppen!

Sparris kan tillskrivas en rad fördelar så som att de är fulla av antioxidanter, vitaminer, fibrer och aminosyror. Förutom att ha en renande effekt på kroppen och skydda mot för tidigt åldrande, hjärtsjukdomar och en del annat obehag så har forskare upptäckt att sparris innehåller flera ämnen som motverkar baksmälla.

Kan ätas rå men ännu hellre kokad

Grön sparris kan ätas rå men vanligare är att man kokar den lätt och äter med exempelvis lite hyvlad parmesan över. Den vita sparrisen serveras oftast med hollandaisesås till – en klassisk förrätt. Förutom att koka eller äta din sparris rå går den utmärkt att lägga på grillen. 

Schwetzingen älskar sparris!

Sparris skördas på våren, från slutet av april fram till midsommar ungefär, och i Tyskland ställs det till med sparrisfestival lite överallt under den tiden. Självklart har tyskarna en egen huvudstad för sparris, Schwetzingen, där man kan avnjuta sitt vita guld på restaurangerna.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen