Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 21 oktober 2016

Vem gör Sverige bästa ostkaka?

Just nu bakas och gräddas det för fullt i de småländska köken. För inom kort är det inlämning till en av årets stora mathantverkstävlingar: SM i ostkaka.

Fast, men inte hård. Grynig, men inte torr. Mild, men inte för söt. När juryn provsmakar sig igenom tävlingsbidragen för att utse svensk mästare i ostkaka är det många kriterier som ska uppfyllas. En av jurymedlemmarna är Agneta Cedergren. Hon säger:

– Det är ju detta som är så spännande – att alla gör på olika sätt! I den här tävlingen är det fingertoppskänslan som avgör. Att man hackar mandeln på rätt sätt, att ostmassan blir precis rätt torr och grynig. Men det är klart, när det blir fel kan det också bli gott!

Mycket kan gå fel

För att utses till Sveriges bästa är det enligt tävlingsreglerna mycket som ska stämma. Ostkakan bedöms inte bara på smak, lukt och konsistens, utan även på utseende och färg.

Och det är mycket som kan gå fel när en ostkaka blir till. Den kan bli seg och svampig, torr och strukturlös – eller så blir den kompakt och tung. Smaken kan lätt bli fadd eller lite härsken – eller så slår mjölsmaken igenom.

Färgen viktig

Och har man väl lyckats med smak och konsistens kan det ändå gå åt pipan – i ugnen. För ostkakan får enligt reglerna inte bli blåsig, bränd, för blek eller ojämnt gräddad.

– Det är viktigt att ostkakan ser tilltalande ut och har rätt färg. En perfekt ostkaka ska se ut som en solnedgång! säger Agneta Cedergren.

Smak, doft, färg och konsistens. Mycket ska stämma när Sveriges bästa ostkaka ska utses. Foto: Frida Stenland
Smak, doft, färg och konsistens. Mycket ska stämma när Sveriges bästa ostkaka ska utses. Foto: Frida Stenland

Snart lämnas de nybakade ostkakor in till delfinalerna till SM i ostkaka i Kronobergs, Jönköpings och Kalmar län. Respektive jury smakar av ostkakorna lätt värmda, men utan tillbehör i form av sylt eller grädde. Alla tävlingsbidrag bedöms anonymt. Av totalt 15 till 20 inlämnade bidrag går sedan tre till sex ostkakor vidare till final.

Rätt balans av basrecept

Självklart innehåller de flesta tävlingsbidrag en bas av ägg, mjölk, bittermandel, mjöl, grädde och ostlöpe. Men det är egentligen inget som hindrar att man experimenterar med exempelvis salt – eller andra, helt oväntade ingredienser.

– Vi har ett recept sedan tidigare på ostkaka med lakritspulver. Tanken är ju egentligen revolterande! Men den är samtidigt utmanande och skulle vara spännande att provsmaka. Jag har även smakat en ostkaka med äppeltärningar, men då kommer man ju lite ifrån ostkaka och det blir istället lite ugnspannkaka av det hela. Nej, ostkaka med äpple är inte ostkaka!

ostkakeprovning
Efter tre delfinaler går tre till sex ostkakor vidare till final på Huseby bruk den 12 november.

Kaka från medeltiden

Ostkakan är en svensk maträtt med lång historia – i både Småland och Hälsingland. Troligen åt man ostkaka redan under medeltiden. Numera finns ostkakeroducenter även i andra delar av landet. Men enligt Agneta Cedergren, som aldrig smakat hälsingeostkaka, är det självklart att en ”äkta” ostkaka är småländsk:

– Det är ju vår landskapsrätt! Småland är ju känt för att vara sparsamt. När man en gång i tiden fick ta fram det bästa man hade i form av grädde, socker, mandel och mjölk så var det ju fest! Men det är klart, man kan säkert göra god ostkaka både i norraste Norrland och Smygehuk! Det är ju därför vi finns här – för att slåss för hantverket ska leva vidare.

SM i ostkaka arrangeras varje år av föreningen Ostkakans vänner sedan 2005. Årets final avgörs den 12 november 2016 på Huseby bruk i Alvesta kommun, Småland.

Så bedöms Sveriges bästa ostkaka

Ostkakans vänner har satt upp ett antal kriterier som ska uppfyllas vid provsmakningen av tävlingsbidragen. De är:

Färg och utseende, 0 till 5 poäng: Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.

Konsistens, 0 till 5 poäng: Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara tydligt synliga men får ej vara torra.

Lukt och smak, 0 till 10 poäng: Fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen