Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 18 maj

Vilda delikatesser: 11 växter som är toppengoda i salladen

Milda, mjuka och fantastiskt goda. Passa på att plocka vilda blad och blommor till salladen. Du har bara några veckor på dig.

Under några korta veckor är de fantastiskt goda att blanda i salladen. Men det gäller att passa på, om några veckor blir de vilda bladen kärva och beska.

För att vara på den säkra sidan så bör du alltid fråga markägaren innan du beger du ut och plockar, om du inte äger egen mark förstås.

11 vilda växter som är goda i salladen

1. Lindblad

Blindblad är goda i salladen. Foto: Istock
Blindblad är goda i salladen. Foto: Istock

De spädaste bladen är milda och passar fint att blanda med andra odlade salladsblad.

2. Almfrö

Almens frön smakat gott. Foto: Istock
Almens frön smakat gott. Foto: Istock

De goda fröna sitter i klasar och har en grön, nötig smak.

3. Lönnblommor

Lönnens söta blommor är söta och goda. Foto: Istock
Lönnens söta blommor är söta och goda. Foto: Istock

Nyutslagna, nektarsöta och jättegoda lönnblommor.

4. Björklöv

Land.se skriver om vilda växter som tagit sig in på menyn.

Ta de minsta som fortfarande är klibbiga. En liten handfull räcker för att sätta mycket smak.

5. Skogsviol

Skogsviolens blad blir toppengoda i salladen. Foto: Mostphotos
Skogsviolens blad blir toppengoda i salladen. Foto: Mostphotos

Bara de vackra små blommorna får följa med i salladen.

6. Kärleksört

11Karleksort

Här är det bladen du ska plocka

7. Harsyra

Land.se skriver om harsyra.
Harsyra passar till både kött och fisk.

Både blomma och blad är syrliga och mycket goda.

8. Löktrav

Land.se skriver om ätbara växter.
Löktrav god att smaksätta smör med.

De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak.

9. Kirskål

Land.se skrive rom den senaste delikatessen i grönsaksdisken – kirskål.
Kirskål har blivit kockarnas favorit.

Riktigt späda och fortfarande glansiga smakar de bäst.

10. Maskros

Land.se listar det ätbara ogräset – maskros.
Maskrosen kan också jäsas till vin.

Maskrosens miniblad är godast men ta inte för många åt gången.

11. Spansk körvel

11 vilda växter som är goda i salladen.
Observera att det är växten med grön stam och vita blommor som du ska plocka.

De spädaste bladen har en mild smak av lakrits.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen