Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 25 juli

Nya regler för A-traktorer – detta kommer att krävas

Vartannat år, så ofta måste A-traktorerna besiktas från och med i år. Ambitionen med de nya reglerna är att öka trafiksäkerheten.

 En A-traktor på vägarna. Nu ändras reglerna för besiktning av A-traktorerna.
En A-traktor på vägarna. Nu ändras reglerna för besiktning av A-traktorerna. FOTO: Mostphotos

I Sverige finns det i dag omkring 20 000 A-traktorer och EPA-traktorer och från och med den 20 maj nästa år så börjar de nya reglerna tillämpas. Då måste även A-traktorer besiktas för att få användas som fordon ute på vägarna.

– Jag tycker att det är bra, eftersom det är besiktning vartannat år för EPA-traktorerna, så varför inte ha samma villkor för A-traktorerna? Det är ju minst lika mycket bilar, de också, och det borde vara samma krav på säkerheten där med, säger Daniel Åhman som har en A-traktor, till SVT.

Skälet bakom regeländringen är att öka trafiksäkerheten enligt Transportstyrelsen. Många av A-traktorerna anses ha undermåliga bromsar, att vara trimmade och att lida av andra brister som äventyrar säkerheten – förhoppningen är att eliminera dessa med det nya regelverket.

A-traktorer och EPA-traktorer är i grunden bilar ombyggda till traktor. EPA-traktorn är redan besiktningspliktig, de får köras i max 30 kilometer i timmen.

Läs också: Här finns det flest Epa-traktorer i SverigeLäs också: Så byggde han en eldriven A-traktor

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen