Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 12 april

Så tvättar du bilen rätt – expertens 5 bästa tips!

Vill du få bilen riktigt skinande ren! Ta hjälp av Lands motorreporters smartaste tips!

FOTO: Istock

Är bilen dammig och ingrodd och skulle må bra av en rejäl rengöring? Låt dig inspireras av motorreportern Anders Helgessons bästa biltvättartips!

Och tvätta miljövänligt i en självtvättshall, inte på uppfarten eller gatan.

1. Smartaste avfettningen

Kallavfettning löser upp tjärfläckar, salt och fett. Spreja på torr och sval kaross men inte över fönsterlinjen, då avfettningen kan rinna in mellanglas och dörr och skada rostskyddet. På fälgarna är fälgrengöring bäst, utom på tjärfläckar där avfettningsmedel behövs.

Tvatta bilen

2. Spola av bilen rätt

Spola karossen nedifrån och upp, då rinner smutsen lättare av, men vsluta med att spola uppifrån och ned. Använder du högtryckstvätt så spola i en vinkel så att smutsen skjuts ned/bort från karossen. Håll munstycket på minst 20-25 centimeters avstånd. Spola ren underrede och hjulhus med vanligt vattentryck, inte högtryck.

3. Tvätta effektivt

Byt gärna ut skumgummisvampen mot en modern mikrofibersvamp som är mycket snällare mot lacken. Dränk in svampen med vatten och blöt den ofta. Till en mindre mellanklassbil går det åt minst två 10-liters hinkar med schampovatten.

Tvatta bilen

4. Torka varsamt

Spola gärna bort schamporesterna med vanligt vattentryck och inte högtryck. Torka av bilen, men lämna det gamla sämskskinnet hemma. Olika varianter av mikrofiber gör torkningen både lättare och mer skonsam mot lacken.

5. Få extra glans

För dig som vill ge bilen lite extra lyster, använd ett vax som sprayas på karossen innan bilen torkas, tar bara några minuter och ger ett extra skydd mot väder och vind.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen