Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 10 februari 2017

15 saker du inte visste om Västerbottensost

Sveriges mest berömda ost kom till av ett lyckligt misstag. Och namnet uttalas lika ofta fel som rätt. Här är sakerna du måste känna till om Västerbottensost.

1) Västerbottensost är Sveriges mest berömda ost och har ett smeknamn som förpliktigar: kejsaren av ost.

2) Västerbottensost är en grynpipig och smakrik ost som numera tillverkas av Norrmejerier vid mejeriet i Burträsk i Skellefteå kommun.

3) Trots berömmelsen går osten ofta under felaktigt namn. Det korrekta namnet är Västerbottensost, alltså med ett S, men en vanlig missuppfattning är att den heter Västerbottenost.

4) Västerbottensost, även kallad Burträsksost, är den mest mytomspunna av svenska ostar. Det sägs att den kom osten till av ett misstag, eller snarare en lycklig slump.

5) Exakt vilket år Västerbottensost skapades är oklart, men känt är att mejerskan Eleonora Lindström är ostens moder.

Västerbottensosten föddes 1872

6) 1869 grundades Gammelbyns mejeri i Burträsk. Pigan Eleonora Lindström tog över som mejerska 1872 och någon gång strax därefter var Västerbottensosten född.

7) Osten har en egen skapelseberättelse: En dag när den unga Eleonora Lindström arbetade ensam i mejeriet tvingades hon hela tiden avbryta omrörningen av ostmassan för andra sysslor. När osten till sist var klar var det åter något som pockade på hennes uppmärksamhet. Eleonora ställde undan osten – och glömde sedan bort den. Först efter flera månader upptäcktes den bortglömda osten och vid provsmakning visade den sig vara något utöver det vanliga. En sensation.

8) Exakt vad som orsakade de många avbrotten är det ingen som vet. Men en populär sanning är att det var drängen som levererade mjölk till gården som uppehöll Eleonora och att Västerbottensost är resultatet av ett passionerat möte i mejeriet. En annan förklaring är att det rörde sig om helt vanlig stress, mejerskan hade mycket att göra. En tredje att det i själva verket rörde sig om avancerad produktutveckling, att Eleonora Lindström försökte ta fram en helt ny ost.

9) År 1910 hamnade en patentansökan på bordet hos Kungliga Patent- och Registreringsverket med ostmärket, ett W krönt av en krona. Samma varumärke som pryder dagens ostförpackningar.

10) Det är bakteriekulturen i mejeriet i Burträsk som ger osten sin särskilda smak. Man har försökt tillverka den på andra håll, men aldrig med samma resultat.

Varje år säljer man 2000 ton av osten

11) Västerbottensost är mycket populär. Varje år säljs drygt 2000 ton.

12) Under decennier kronmärktes själva osten genom att ett W med krona brändes in i osten. Denna märkning slutade man med 1974.

13) I Västerbotten har osten sitt ett eget smeknamn, där pratar man om ”WB”.

14) August Strindberg ska ha varit en av dem som älskat osten lite extra, den var en självklarhet till kräftorna tyckte han. Och vi är nog många som håller med.

15) Kocken och mästergastronomen Werner Vögeli är den som tagit osten till kungafamiljen och fört den utanför Sveriges gränser.

Källor: OstForum, Björn SigBjörn, Västerbottensost, Wikipedia.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen