Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 7 december 2016

Baka bästa julkakan – supersaftiga saffransmums!

Gillar du kärleksmums? Då kommer du älska den här supersaftiga julkakan – saffransmums. Underbart god och lätt att göra.

Det här ljuvligt saftiga saffransreceptet kommer från kokboksförfattaren Therésia Franklin som också driver bakbloggen Söta Saker.

Kakan är en variant på kärleksmums med saffran istället för choklad.

– Värsta bästa julkakan, tycker Therésia.

Högre och saftigare

Hon bakar saffransmumsen i en fyrkantig form på cirka 15 gånger 20 centimeter istället för i en långpanna.

– Det ger ger lite högre och saftigare kakor, tipsar Théresia.

Vill du baka i långpanna istället så tänk på att korta ner tiden i ugnen så att de inte blir torra.

Du får receptet

Här bjuder hon på sina bästa tips för julbaket samt på det underbara receptet på saffransmums. Du hittar det längst ner i artikeln.

Therésias 5 bästa tips för julbaket

Saffransmums av Theresia Franklin. Foto: Hugo Franklin
Theresia Franklin är kokboksförfattare och bloggare. Foto: Hugo Franklin

1. Snåla inte med råvarorna

Råvarorna gör hela skillnaden! Använd din godaste favoritchoklad när du gör godis, satsa på ekologiska nötter och frukter och välj riktigt smör och grädde med ordentlig fetthalt till bakningen.

2. Släpp loss fantasin

Julen måste inte se ut eller smaka som den alltid har gjort. Utgå från det du gillar och strunta i alla regler!

3. Allt blir bättre med saffran

Julpiffa ditt favoritrecept på sockerkaka eller muffins med julens bästa krydda!

4. Gör bara det som är kul

Strunta i alla julförberedelser som känns jobbiga. Mycket hellre köpta pepparkakor än stress och press!

5. Spara resterna

Släng inte överbliven risgrynsgröt eller sista stumpen mandelmassa. Det går att göra massor av spännande godsaker av julresterna!

Therésias saftiga saffransmums

Saftiga saffransmums. Foto: Therésia Franklin
Saftiga saffransmums. Foto: Therésia Franklin

Du behöver:

150 gram smör
1 ½ dl mjölk
1 kuvert saffran, 0,5 g
2 ägg
3 dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:

75 gram smör
1 msk grädde
1 kuvert saffran, 0,5 g
3 ½ dl florsocker

Garnering:

kokos

Så här gör du:

1. Smält smöret och blanda ner den kalla mjölken så att blandningen blir ljummen.
2. Rör ut saffranet i mjölkspadet och ställ sedan att svalna. Vispa samman ägg och socker.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smörblandningen till en jämn smet.
4. Häll i en form, cirka 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter.
5. Låt kakan svalna och rör under tiden ihop glasyren.
6. Smält smöret och blanda ner grädden och saffranet när det blivit ljummet. Låt svalna och rör sedan ihop med florsockret till en jämn glasyr.
7. Bred över kakan och toppa med kokos. Skär i rutor.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen