Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 7 december

Fikonpaj med korinter och rom

Fikon, vispgrädde och rom. Ja, det är precis så gott som det låter. Receptet på den magiskt goda fikonpajen kommer från bakdrottningen Birgitta Rasmusson.

 I bakboken Birgittas bästa julkakor finns alla julkakor man kan önska sig samlade.
I bakboken Birgittas bästa julkakor finns alla julkakor man kan önska sig samlade.

Birgitta Rasmusson är en välkänd bakboksförfattare och bakprofil som du säkert känner igen från TV-programmet Hela Sverige Bakar.

Nu är hon aktuell med ännu en blivande bokklassiker, Birgittas bästa julkakor.

 Fikon, vispgrädde och rom. Ja, det är precis så gott som det låter. Receptet på den magiskt goda fikonpajen kommer från bakdrottningen Birgitta Rasmusson.
Fikon, vispgrädde och rom. Ja, det är precis så gott som det låter. Receptet på den magiskt goda fikonpajen kommer från bakdrottningen Birgitta Rasmusson.

Recepten på den ljuvligt goda fikonpajen kommer från denna härliga bok.

Läs också: Gör hemgjord julmust – årets snackis vid julbordet

Fikonpaj med korinter och mörk rom

Ingredienser

  • 6–8 personer
  • Mördeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk florsocker
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 2 hela ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk socker
  • 4 msk mörk rom
  • 4 mogna färska fikon eller torkade
  • 2 msk förvällda korinter

Gör så här

  1. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg i kyl i ungefär 1 timme. Kavla sedan ut degen tunt och klä en pajform, cirka 25 centi- meter i diameter.
  2. Förgrädda degskalet i 180 grader, 5–6 minuter, tills skalet får en lätt gulbrun färg.
  3. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, socker och rom.
  4. Skölj fikonen och skiva dem. Häll äggsmeten i formen. Lägg i fikon och korinter. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader tills den stelnat och blivit gyllenbrun.
  5. Strö lite strösocker över pajen vid serveringen. Ät den gärna ljummen.

Recept: Birgitta Rasmusson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen