Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 8 maj 2017

Flädergårdens fantastiska fläderblomssaft: Så gör du succédrycken

Flädern blommar under några korta veckor på försommaren. Så det gäller att passa på. Det bästa saftreceptet får du här.

FOTO: Eva Finder

Flädergården ligger i nordöstra Skåne. Här är deras härliga recept på fläderblomssaften som gör succé gå gårdens populära café.

Tips!
Plocka blommorna när de är ordentligt utslagna men de ska inte ha börjat vissna. Och se upp för rapsbaggarna som gillar de söta blommorna. Det är viktigt att du sköljer blommorna noga.

Flädergårdesn flädersaft

Ingredienser

  • 40–60 stora väl utslagna fläderblommor
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 30 g citronsyra
  • 3 citroner

Gör så här

  1. Skölj blommorna väl. Använd enbart blommor. Stjälkar och skaft kan ge besk smak.
  2. Koka vatten och socker, cirka 10 minuter. Rör ner citronsyran. Tvätta citronerna och skiva dem.
  3. Varva citroner och blommor i en skål eller rostfri kastrull med lock. Häll över den varma lagen. Täck med lock och låt stå i minst 5 dygn, gärna 7.
  4. Sila och var noga med att inte minsta blomfnas kommer med. Häll på väl rengjorda flaskor. Fläderblomssaft är känslig och har du dåliga förvaringsutrymmen kan du tillsätta 1 tsk natriumbensoat. Bästa sättet är att frysa saften, gärna i små portioner som snabbt och lätt kan tinas.

Flädergården

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen