Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 juli

Genuint gårdsrecept: Elleholms ljuvliga tomatpaj med Västerbottensost

Paj gjord på svenska tomater är en ren njutning. Det här receptet tar till vara råvarans unika egenskaper som lyfter ytterligare tillsammans med Västerbottensost.

 En utmärkt paj för utflykten eller buffén som kan ätas både varm och kall.
En utmärkt paj för utflykten eller buffén som kan ätas både varm och kall.

Mitt mellan Mörrumsån och pappersbruket Södra Cell utanför Karlshamn i Blekinge odlar familjen Lilja tomater i zon 1. Soliga somrar är skörden exemplarisk – nästan som i Spanien – fast utan bekämpningsmedel.

– Jag kan inte förstå svenska konsumenter som väljer importerade tomater från Holland när våra svenska tomater odlas helt utan kemiskt växtskydd. Smaken är avsevärt bättre och miljönyttan enorm, säger Thomas Lilja som driver Elleholms Tomatodling tillsammans med hustrun Carola.

Här bjuder han på gårdens specialrecept på en alldeles fantastisk tomatpaj.

Läs också: Fryksta Trädgårdscafés bästa bärpaj-recept!

Tomatpaj med peperoni

Ingredienser

  • 4 personer
  • Pajbotten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 gr smör
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 2 större tomater
  • 4 stora peperoni
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • 200 gr krossade tomater med vitlök (man kan göra egna på hemodlade tomater)
  • 2 ägg
  • 300 gr plommontomater i olika färger
  • 1 rödlök
  • Västerbottensost att riva

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, smör, vatten och salt till en deg och tryck ut i en ugnssäker pajform. Förgrädda i tio minuter.
  3. Hacka tomaterna, peperonin och blanda ihop med krossade tomater, crème fraiche, majonnäs och ägg. Dela plommontomaterna på mitten och skiva rödlöken.
  4. Häll fyllningen i pajskalet och toppa med halva plommontomater, rödlök och riven ost.
  5. Grädda mitt i ugnen i omkring 40 minuter och servera varm eller kall tillsammans med färsk sallad eller ärtskott.

Recept: Elleholms tomatodling

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 100:- /mån

Prenumerera på Land

  • Land är som en god granne: Glad, inbjudande, varm och kunnig.
  • Land är också landsbygdens unika lokala röst för hela landet
  • De uppskattade hemma-hos-reportagen och de spännande livsödena är en självklar del av tidningen.
Till toppen