Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 oktober

Gör amerikansk "pumpkin pie" på svenskt vis

Låt pumporna ta fler former i köket än bara soppa eller dekoration. Nu kan du lära dig att göra amerikansk pumpkin pie, fast anpassat för det svenska köket.

FOTO: bhofack2

Louis Lehmann är amerikanen som kom till Sverige för odla fram nya sädessorter. Men pumpor blev hans livslånga passion. Här får du hans recept på hur du kan imponera med en äkta ”pumpkin pie”.

Läs också: Sugen på att laga aubergine? Testa en smarrig moussaka

Pumpapaj

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 125 g margarin
  • 5 - 7 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 3 dl kokt pumpa
  • 2 ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1½ tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • ½ tsk muskotnöt
  • ½ tsk malda nejlikor
  • 4 ägg
  • 5 dl mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela pumpan i stora bitar och ta bort kärnorna.
  3. Lägg bitarna i en stor gryta med bara lite vatten och koka (ånga) tills pumpan är mjuk.
  4. Slå av vattnet och låt svalna.
  5. Pumpan kan nu lätt gröpas ur med en sked.
  6. Låt pumpamassan rinna av ordentligt.
  7. Blanda ihop pajdegen, kavla ut den och klä en pajform. Det går utmärkt att blanda med kniv i en matberedare.
  8. Används matberedare kan man senare köra pumpan och kryddorna till en jämn smet.
  9. Tillsätt ägg och mjölk och häll i pajformen.
  10. Grädda i 200 grader i ca 50 min.
  11. OBS! Receptet är anpassat till svenska förhållanden (ej "pumpa på burk"). Se till att pumpan är VÄL avrunnen, så för att få en ganska kompakt massa. Minska annars mängden vätska.

Louis Lehmann www.pumpkinpatch.se

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen