Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 9 november

Gör eget "Bregott" - mer smörsmak för pengarna

Gör ditt eget bredbara mjuksmör av bara 3 ingredienser. Receptet kommer från Lands legendariska matskribent Lillemor Hvitfeldt.

 Foto: Istock
Foto: Istock

Känns smöret dyrt? Du kan göra eget bredbart som nästan är på pricken som Bregott. Skillnaden är att du kan utesluta skvätten vatten som ingår i köpt bredbart smör, salta efter egen smak och välja den rapsolja du själv gillar bäst.

Väljer du en vanlig rapsolja får smörsmaken huvudrollen, med kallpressad rapsolja får det bredbara en lite blommigare smak.

Receptet kommer från Lillemor Hvitfeldts Kloka kokboken (Natur och Kultur/LTs förlag).

Läs även: Så kokar du egen kycklingbuljong – steg för steg

Lillemors mjuksmör

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • (2 msk vatten)

Gör så här

  1. Skiva smöret och låt det ligga i rumsvärme tills det mjuknat.
  2. Vispa i matoljan med elvisp, lite i taget. Om du vill ha vatten i tillsätts det också under vispning.
  3. Smaka av med salt.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen