Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 9 februari

Håkans mat- och vintips: Halstrad gösfilé med ett glas vitt

Håkans Larsson bjuder på supergod halstrad gös och tipsar om bästa vinet till. Lyxigt recept, enkelt att laga.

 Håkans Larssons gös är en riktig favorit. Enkel att göra och lyxigt god.
Håkans Larssons gös är en riktig favorit. Enkel att göra och lyxigt god.

Italienskt inspirerad fin fisk med en sås på mixade ljusa bönor och vitt vin – underbart fylligt och samtidigt nyttigt. Med rätt vitt vin lyfter smakerna ytterligare.

Håkans Larssons böntips

Bara halva burken bönor går åt till såsen i denna rätt, det som blir över spar du i kylen och använder för att förstärka din lunchsallad. Eller mosa dem med lite olja och salt och bred på brödet. Bönor av alla slag är nyttiga, magra, proteinrika och billiga – vad mer begär du av en råvara?

Håkan Larssons bästa vintips

Den här rätten känns väldigt klassisk med sina milda, väl avvägda smaker i italiensk tradition. Så vi hämtar ett vin från samma land.

12419 Casal di Serra, 95 kronor. En klassisk trotjänare. Jättebra och elegant till denna fina fiskrätt.

22803 Il Nostro Grecanico, 69 kronor, är ett bra budgetalternativ.

Alkoholfri öl: 1952 Mariestad Alkoholfri, 11,50 kronor för33 cl.

Läs också: Kycklingklämma de lux – med ett glas vitt

Halstrad gösfilé med bönsås och spenat

Ingredienser

  • 4 personer
  • 4 skinn- och benfria gösfiléer à cirka 150 g
  • rapsolja till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 200 g färsk spenat, gärna baby-
  • rapsolja till stekning
  • salt, peppar
  • Sås
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1/2 burk cannellinibönor eller andra vita bönor (à ca 400 g)
  • 2-3 msk rapsolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tärning hönsbuljong
  • 1 kvist timjan
  • salt, peppar
  • Servering
  • färskpotatis
  • citronklyftor
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Sås: Skölj bönorna väl. Fräs lök, vitlök och bönor i oljan i en kastrull någon minut, utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning och timjan. Koka i 10 minuter utan lock. Fiska upp timjankvisten, mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.
  2. Stek fiskfilén och spenaten var för sig i olja, krydda med salt och peppar.
  3. Hetta upp såsen, bottna en tallrik med den och arrangera spenat och fisk ovanpå. Servera med kokt potatis, citronklyftor och timjankvist.

Recept: Håkans Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen