Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 juni

Jordgubbstårta med rabarbermousse

En ljuvlig tårta med fyllning av fluffig rabarbermousse. Perfekt till sommarkalaset.

 Rabarbersaften går bra att byta ut mot fläder- eller jordgubbssaft om man föredrar det. Foto: Ove Lindfors
Rabarbersaften går bra att byta ut mot fläder- eller jordgubbssaft om man föredrar det. Foto: Ove Lindfors FOTO: Foto: Ove Lindfors

Läs också: Lands receptskatt: 12 sommartårtor för alla tillfällen

Jordgubbstårta med rabarbermousse

Ingredienser (10 bitar)

  • 1 tårtbotten, färdigköpt eller hemgjord (se recept)
  • Tårtbotten:
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Rabarbermousse:
  • 5 gelatinblad
  • 1 dl koncentrerad rabarbersaft
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • Fyllning:
  • 3/4 liter jordgubbar
  • 1/2 dl koncentrerad rabarbersaft
  • Till garnering:
  • ca 5 dl vispgrädde
  • jordgubbar

Gör så här:

  1. Botten:
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer cirka 2 liter.
  3. Grädda bottnen i den nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Kontrollera att kakan är genomgräddad.
  4. Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna.
  5. Fyllning och mousse:
  6. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Värm hälften av saften i en liten kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Tillsätt resten av saften och låt kallna.
  7. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt gelatinet i äggsmeten i en fin stråle under omrörning. Vänd ner grädden. Låt moussen stelna i kylen till bredbar konsistens.
  8. Skiva jordgubbarna tunt. Dela kakan i tre bottnar. Pensla bottnarna med saft.
  9. Lägg ett lager jordgubbar på den understa bottnen. Täck med mousse. Lägg på den andra bottnen. Upprepa fyllningen. Avsluta med den tredje bottnen. Plasta in och ställ tårtan i kylen i minst 4 timmar så att moussen stelnar och tårtan får safta sig.
  10. Bred vispad grädde runt tårtan. Garnera med spritsad grädde och jordgubbar.

Recept: Caroline Hofberg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen