Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 9 november

Klassisk kastrullkaka – du gör den på några minuter

Rekordsnabb, urläcker och supersmart. Kastrullkaka är en underbar klassiker från 1994. Du bara måste prova att baka den – går på nolltid.

 Perfekt till kaffet eller som dessert.
Perfekt till kaffet eller som dessert. FOTO: Istock

Från Köksalmanacka 1994 kommer detta oerhört smarta och jättegoda recept. Snabbare och enklare går det knappast att få till en smarrig kaka med fyllning från frysen eller höstens äpplen.

Receptet är gjort av hembakningsrådets Bisse Grenert:

– Den är billig, den är urgod och man tar vad man har i fråga om fyllning, säger hon i Kökskalendern från 1994.

 I Köksalmanacka från 1994 finns receptet till kastrullkakan.
I Köksalmanacka från 1994 finns receptet till kastrullkakan.

Läs också: Gårdskaféets älskade äppelkaka i långpanna – gott till många

Kastrullkaka

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 125 g smör (eller margarin)
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl mjöl
  • Förslag på fyllning
  • 2 äpplen + kanel
  • 1-2 dl hallon, blåbär eller röda vinbär
  • Garnering
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält margarin i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från plattan.
  3. Tillsätt sockret och mjölet. Rör om, gärna med en degskrapa.
  4. Tillsätt ägget och rör om till en jämn smet. Använd degskrapan.
  5. Häll smeten i en smord form, gärna med löstagbara kanter, cirka 24 cm i diameter.
  6. Tryck ner önskad fyllning i smeten. Äpplen ska skalas och klyftas.
  7. Strö pärlsocker över.
  8. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i 15 till 20 minuter. Kakan ska få en svagt brun färg runt kanten och bli lite hård. Gärna lite kladdig i mitten dock.
  9. Servera kakan ljummen eller kall tillsammans med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

Bisse Grenert

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen