Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 21 december 2016

Kung på julbordet! Ingefärsgriljerad julskinka – saftig och underbart god!

Julskinkan blir maximalt saftig och god om du ugnsbakar den. Ingefärsgriljeringen gör skinkan till kung på julbordet.

Lands matskribent Caroline Hofberg griljerar sin julskinka med ingefära. Här får du hennes underbara recept på julens saftigaste och godaste julskinka.

Ingefärsgriljerad julskinka – saftig och supergod!

Ingefärsgriljerad skinka – saftig och supergod. Foto: Ove Lindfors.
Ingefärsgriljerad skinka – saftig och supergod. Foto: Ove Lindfors.

Det här behöver du

1 julskinka, 3–4 kg

Griljering
1 äggula
rivet skal av 1 apelsin
3 msk skånsk senap
1 tsk malen ingefära
1 msk sirap
½ msk potatismjöl
2–3 msk ströbröd
kryddnejlikor

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett kryss med en vass kniv tvärs igenom svålen. Stick in en kött­termometer i skinkans tjockaste del.
2. Slå in skinkan i aluminium­folie och lägg den i en långpanna. Ugnsbaka skinkan tills termometern visar 74 grader. Det tar 60–70 minuter per kilo skinka. Ta ut skinkan och låt den vila 15 minuter. Öppna foliepaketet och dra ut termometern.
3. Ta av nätet och svålen när skinkan svalnat något. Griljera gärna skinkan medan den fortfarande är varm. Om fettlagret är tjockt, skär bort en del så att det blir så jämntjockt som möjligt. Ta gärna vara på den smakrika skyn och använd den i soppa, till långkål eller dopp i grytan.

Så här gör du griljeringen

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda äggula, apelsinskal, senap, ingefära, sirap och potatismjöl.
2. Bred blandningen över skinkan och strö över ströbrödet. Stick i kryddnejlikor som garnering.
3. Låt skinkan få fin färg i mitten av ugnen, det tar cirka 15 minuter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen