Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 januari

Nävgröt – så gör du den värmländska delikatessen

Nävgröt gjord på skrädmjöl med stekt fläsk och rårörda lingon är en värmländsk delikatess. En rejäl skogshuggarrätt med salt och syrligt i en perfekt kombination.

 Nävgröt med fläsk och lingon är en värmländsk delikatess med lång tradition.
Nävgröt med fläsk och lingon är en värmländsk delikatess med lång tradition. FOTO: Stöpafors

Skrädmjöl är ett rostat havre som man bland annat gör nävgröt av, en kulinarisk värmländsk specialitet. I dag är det bara kvarnen Stöpafors strax norr om Torsby i norra Värmland som tillverkar skrädmjöl.

– Den sitter i våra skogshuggargener sedan hundratals år, säger mjölnaren Henry Ketola.

Här bjuder han på recept på nävgröt med stekt fläsk och rårörda lingon. Underbart gott!

Läs också: Evas och ­Kristinas kolbulle med lingonsylt

Nävgröt

Ingredienser

  • 4-6 portioner
  • 6 dl vatten
  • 5 hg skrädmjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Koka upp 6 dl vatten och 1 tsk salt, slå över 5 hg skrädmjöl, allt på en gång, så det täcker vattenytan. Rör inte! Du ska i stället stampa med grötsked eller träsked.
  2. När allt vatten har ångat igenom är nävgröten färdig att serveras med stekt fläsk, flott och rårörda lingon.

Recept: Stöpafors

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen